Dallas-dramaet time for time: »Han ville dræbe hvide mennesker, især hvide betjente«

Hvad skete der, da en fredelig demonstration forvandlede sig til snigskytteangreb på amerikanske betjente? Vi gengiver her de dramatiske timer, hvor en ny tragedie ramte USA.

Foto: LAURA BUCKMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ud af det blå lød der skud.

En eller flere gerningsmænd åbnede torsdag aften amerikansk tid ild mod de betjente, der ledsagede en stor demonstration mod politivold i den amerikanske by Dallas, Texas.

Fem betjente mistede livet under skyderierne. Syv andre betjente blev såret, ligesom to civile blev ramt.

Politiet har anholdt tre personer i forbindelse med angrebene, og en fjerde person er dræbt af politiet, efter man gennem flere timer havde forsøgt at overtale ham til at overgive sig.

Herunder får du et overblik over, hvordan den dramatiske aften og nat udviklede sig fra en fredelig demonstration til et blodigt angreb.

Gennemgangen bygger på flere amerikanske mediers beretninger og myndighederne i Dallas samt sociale medier.

»Enough is enough«.

19:00: Torsdag aften samles en større gruppe mennesker i den offentlige park Belo Garden Park i den centrale del af byen Dallas.

De er der for at demonstrere mod amerikanske politifolks drab på to sorte unge mænd tidligere samme uge. Demonstrationen er arrangeret på Facebook, hvor mere end 1.000 mennesker er tilmeldt.

Det lokale politi er til stede ved den fredelige demonstration, og på Twitter lægger Dallas Police Department flere videoer og billeder op undervejs fra arrangementet.

På en af videoerne kan man bl.a. høre demonstranterne synge »enough is enough«.

I løbet af den følgende time vokser menneskemængden sig større. Alt foregår fortsat fredeligt.

20.00: Efter godt en time sætter de hundredvis af mennesker ved demonstrationen i bevægelse.

De forlader Belo Garden Park og begiver sig østpå ud ad Commerce St, en hovedgade i Dallas, der løber parallelt med Main Street, som de senere vil gå retur af mod centrum.

Her kan du se et kort over byen, ruten for demonstrationen samt det sted, hvor blev affyret skud.

20.30: Demonstranterne fortsætter langs den planlagte rute.

På videoen fra det lokale politi kan man høre, hvordan de i kor synger »hands up, don't shoot«, en sætning og et slogan, som er gået igen ved flere af de demonstrationer mod politivold mod sorte mennesker, som USA har set gennem nyere tid.

20:47: Demonstranterne stopper nær Old Red Museum i den centrale del af byen.

Her bliver der ifølge politiet holdt taler, inden demonstranterne fortsætter østpå af Commerce St., som fører tilbage mod Belo Garden Park, hvor dagen begyndte.

Old Red Museum ligger i øvrigt ved Dealey Plaza, hvor præsident Kennedy blev skudt i 1963.

20.58: På Twitter skriver politiet, hvordan demonstranterne netop er på vej af Commerce St.

Det bliver det sidste tweet fra politiet i Dallas i flere timer.

20:59: Der er meldinger om skud.

TV-stationen WFAA deler en kort video fra demonstrationen, netop som de første skud bliver affyret. På den godt to minutter lange video kan man se, hvordan demonstranterne stopper op, og der bliver kort efter råbt »shots fired«, mens folk begynder at flygte derfra.

Betjente på cykel, som har fulgt demonstranternes rute, råber til folk, at de skal komme i vækning, mens de med pistolerne trukket bevæger sig i retning mod det sted, hvorfra skuddene forinden har lydt.

Flere politibiler og -motorcykler kører også mod stedet.

På Twitter er der siden delt flere videoer, hvor massiv skududveksling kan høres.

Her er det en optagelse inde fra optoget, hvor folk flygter, da de hører skud.

Det bliver hurtigt klart, at målene for skuddene er betjente. Og der er muligvis flere gerningsmænd på spil.

21:35: Der er meldinger om, at mindst en politibetjent er ramt.

21:40: Mindst to betjente bliver meldt såret som følge af skud.

Det er ikke alle begivenhederne, som er mulige at fastsætte med nøjagtige tidspunkter. Det er dog klart, at en mand i kølvandet på skyderierne flygter ind i en bygning, El Centro College, hvor han forskanser sig på anden sal på et parkeringsområde.

Herfra udspiller sig en timelang skudveksling samt forhandling med myndighederne, som forsøger at overtale manden til at overgive sig.

På et pressemøde senere forklarer, politichef i Dallas, David O. Brown, at manden var oprørt over de seneste politiskyderier i USA.

»Den mistænkte sagde, at han ville dræbe hvide mennesker, især hvide betjente,« forklarede David O. Brown ifølge blandt andre New York Times.

22.53: På Facebook skriver politiet i Dallas en opdatering. Her hedder det blandt andet, at 10 betjente er blevet ramt. Desuden skriver man, at der synes at have været mindst to snigskytter involveret i angrebet.

01.30: Amerikanske medier rapporterer om en eksplosion ved El Centro College, hvor en mand er forskanset og har været i omfattende skududveksling med myndighederne.

02.03: Små tre timer forinden har politiet i Dallas bekræftet, at fire betjente er dræbt som følge af angrebet. Sent på natten oplyser myndighederne, at en femte betjent har mistet livet.

08.35: Politichef David O. Brown går på et nyt pressemøde i detaljer med skyderiet på El Centro College, hvor den mistænkte havde forskanset sig.

Han bekræfter, at manden er død.

Han blev dræbt af en bombe, som en af politiets robotter bragte til sprængning. Politiet vurderer, forklarer Brown, at det ville være for risikabelt at gøre det på andre måder.

Det er fredag aften dansk tid endnu ikke sikkert, om der var flere end en gerningsmand. Til gengæld har flere amerikanske medier sat navn på den dræbte mand fra El Centro College.

Hvem er han?

Herunder følger, hvad Ritzau har samlet sammen om ham.

En højtstående politikilde med kendskab til efterforskningen siger til avisen Washington Post, at det drejer sig om den 25-årige Micah Xavier Johnson.

Han menes at være fra Dallas-området, nærmere betegnet forstaden Mesquite, rapporterer tv-stationerne CBS News og NBC News.

Ifølge CNN oplyser unavngivne politikilder, at Johnson hverken er tidligere straffet eller havde forbindelse til yderliggående grupper eller personer.

Micah Xavier Johnson var soldat af reserven i seks år frem til april 2015 og gjorde tjeneste i Afghanistan fra november 2013 til juli 2014, oplyser hæren ifølge Reuters.

Politiet eller andre myndigheder har ikke officielt bekræftet identiteten på gerningsmanden eller -mændene bag angrebet.

Folk med kraftfulde våben

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har fordømt skyderiet, som han kalder »ondt, foragteligt og udspekuleret angreb«.

Og han har samtidigt atter åbnet for, at den amerikanske våbenlov bør diskuteres.

»Vi ved, at når folk er bevæbnet med kraftfulde våben, gør det disse angreb mere sandsynlige. Det forhold må vi overveje de kommende dage,« sagde præsidenten på et pressemøde i Warszawa i Polen i forbindelse med et topmøde mellem Nato-landenes ledere.

Foran politiets hovedkvarter i Dallas ligger der i dag blomster til at minde de dræbte betjente.