Dagplejere passer for mange børn i de fleste kommuner

Mange danske dagplejere passer for mange børn, mener forskere. Ved mere end tre børn per dagplejer mister de små opmærksomhed, men fem børn er ikke ualmindeligt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye tal viser, at der er stor forskel på, hvor mange børn de kommunale dagplejere passer landet over, skriver Politiken.

En undersøgelse fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) viser, at Kalundborg Kommune, hvor dagplejerne i snit passer 4,4 børn, ligger i den høje ende, mens Lyngby-Taarbæk Kommune og Roskilde Kommune ligger i den lave ende med 2,7 børn per dagplejemor.

Dagplejemødrene passer i de fleste kommuner flere end tre børn, og det er for mange, mener forskere.

»Der må ikke være for mange børn, for det kan dagplejeren ikke rumme. Graden af kontakt mellem dagplejeren og børnene falder, hver gang der kommer et ekstra barn. Så vores anbefaling er tre børn per dagplejer,« siger forsker og ph.d. Ole Henriksen fra Aarhus Universitet.

Han står bag en undersøgelse, der bygger på observationer af 130 børn fra 65 dagplejehjem i seks kommuner, hvor han har set på dialog mellem barn og dagplejer, og hvem der tager initiativ til kontakt. Undersøgelsen viser, at det er de mindste børn, der får mindst kontakt med dagplejemoderen ved flere end tre børn.

»Det kunne se ud, som om de større børn, der er talende, nemmere kan gøre opmærksom på sig selv, hvor de mindste let kan blive placeret på et tæppe eller i en skråstol,« siger han.

Politiken har tidligere skrevet om kvaliteten i vuggestuerne, hvor forskerne har henvist til, at der højst bør være tre småbørn per voksen. Ifølge Kora er det i gennemsnittet 3,8, mens antallet er 3,3 hos dagplejerne.

Jakob Sølvhøj, der er formand for FOAs pædagogiske sektor, hvor dagplejerne er organiseret, tror ikke helt på Koras tal og vurderer, at dagplejerne i gennemsnit passer flere end 3,3 børn.

»Jeg tror, der er flere børn per ansat, fordi der siden 2007 er foretaget en effektivisering med fyringen af 5.000 dagplejere,« siger han til Politiken.