Dagplejere kan fortsat pulse løs

Dagplejemødre må fortsat ryge i hjemmet, når børnene ikke er der - trods stramninger af rygeloven. Yderst kritisabelt, mener Lægeforeningen.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lægeforeningen finder det kritisabelt, at regeringen og Enhedslisten har undladt at stramme reglerne for dagplejere, som passer børn i eget hjem, skriver Ritzau ifølge dr.dk. Modsat foreningens håb må dagplejerne fortsat ryge i hjemmet, når børnene ikke er der, men det er yderst problematisk, da børnene herved risikerer at blive udsat for kræftfremkaldende stoffer fra tobaksrøg, som sætter sig i møbler og andet inventar.

- Mange af stofferne i tobaksrøg er kræftfremkaldende, og man ved, at de sætter sig fast på ting. Og problemet er, at små børn sutter på ting. Så ud fra et forsigtighedsprincip mener vi, at dagplejebørn heller ikke bliver udsat for passiv rygning, siger Jette Dam-Hansen, som er formand for forebyggelsesudvalget i Lægeforeningen.

Beregninger fra Statens Institut for Folkesundhed lavet for Hjerteforeningen, Danmarks Lungeforening og Kræftens Bekæmpelse anslår, at op mod 7.000 børn i dagplejehjem er i risiko for at blive udsat for tobaksforurenet luft.

Kritik fra alle sider

Lægeforeningen roser stramningerne for rygning på enkeltmandskontorer og på ungdomsuddannelser, men foreningen er ikke tilfreds med, at rygning fortsat er tilladt på beværtninger under 40 kvadratmeter.

Regeringen og Enhedslisten blev i weekenden enige om en række stramninger af rygeloven, herunder blandt andet et totalforbud mod rygning på ungdomsuddannelsesinstitutioner og forbud mod rygning på enkeltmandskontorer. Det er dog fortsat tilladt at ryge på enkeltmandskontorer, hvis der er en rygekabine, hvilket har mødt kritik fra Kræftens Bekæmpelse.

- Det er godt, at røgen bliver fjernet fra enmandskontorer, men skuffende, at det fortsat vil være tilladt at lave rygerum og rygekabiner på arbejdspladser. Vi ved, at rygekabinerne slet ikke kan fjerne tobakkens skadelige stoffer effektivt fra luften. Så rygekabinerne betyder, at mange stadig ufrivilligt vil blive udsat for tobaksforurenet luft på jobbet, siger Leif Vestergaard Pedersen til Berlingske Nyhedsbureau.

Folketingets opposition har imidlertid kritiseret den nye rygelov for at være for formynderisk. Venstre mener eksempelvis, at den nye lov udtrykker en mistillid til befolkningen.

- Vores største anke er, at regeringen tilsyneladende ikke har tillid til nogen mennesker i det her samfund. Hvis vi taler om ungdomsuddannelser, påpeger rektorforeningen selv, at der ikke er behov for yderligere stramninger, siger sundhedsordfører for Venstre Sophie Løhde i dagens Berlingske.

Også Dansk Folkeparti og Konservative har kritiseret lovgivningen overfor Berlingske. Begge partier mener, at den nuværende lovgivning er tilstrækkelig.