Daginstitutioner fravælger catering

Foreløbig 80 daginstitutionsafdelinger i Århus har droppet den såkaldte "stanniolmad", siden madordningen blev frivillig 1. august. I København venter man spændt på budgettet og forældrenes dom.

Foto: HENRIK OLE JENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig skulle ordningen være for alle daginstitutioner for dermed at sikre alle børn uanset social baggrund et ernæringsrigtigt dagligt måltid. Men i januar vendte regeringen på en tallerken og besluttede, at det skal være frivilligt for den enkelte daginstitution, om man vil tage imod kommunens tilbud om en madordning.

1. august gjorde Århus det således at have en madordning, og det har foreløbig fået 80 institutioner til at fravælge cateringmaden, som ca. en fjerdedel af kommunens godt 400 såkaldte daginstitutionsafdelinger benytter i større eller mindre omfang.

Det er forældrebestyrelsen i den enkelte institution, der skal afgøre, om man vil fortsætte med madordningen eller fremover selv stå for den daglige madpakkesmøring. Men blandt personalet i de institutioner, der har fravalgt madordningen, er der stor tilfredshed.

Vil hellere bruge tid på børnene

- Vi vil hellere bruge pædagogtimerne på at være sammen med børnene end at stå med maden. Når vi får mad udefra, skal den jo gøres klar og anrettes, fordi den ikke bliver leveret i størrelser, der passer til den gruppe børn, vi skal spise med, siger pædagog Ann Kaasgaard fra institutionen Skibet i Århus N til bupl.dk.

Hun vurderer, at det dagligt har taget en pædagog ca. tre timer at anrette maden og efterfølgende rydde til side og vaske op. Den tid går nu til børnene. Desuden er de madpakker, børnene får med hjemmefra, fuldt på højde med cateringmaden, siger Ann Kaasgaard.

Fungerende formand for børn- og unge, Christian Würtz (S) opfordrer forældrene i daginstitutionerne til at bevare en eller anden form for kostordning, både af pædagogiske og sundhedsmæssige årsager.

- Men jeg finder det rigtigt, at afgørelsen ligger hos den enkelte forældregruppe, siger han. Det er ikke en afgørelse, der skal tages centralt.

Kommunen har ikke undersøgt årsagen til, at så mange institutionsafdelinger har fravalgt cateringmaden.

Københavnske børn får "hjemmelavet"  

I København skal forældrene først inden 1. januar beslutte, om de vil bevare den madordning, der blev indført sidste år. Først skal Borgerrepræsentationen vedtage næste års budget.

- I første omgang er jeg meget spændt på, om kommunen vil bevare det niveau, vi hidtil har haft, siger direktør i Københavns Madhus Anne Birgitte Agger.

Det er kommunens målsætning, at maden til børnene så mange steder som overhovedet muligt skal laves i den enkelte institution. Københavns kommune har i dag ca. 500 daginstitutioner med i alt 27.500 børn. Heraf får kun ca. 3.000 frokost fra et cateringfirma, resten af maden laves i de enkelte institutioner.

- Jeg kan godt være nervøs for, at med de store besparelser, der skal gennemføres, vil politikerne også røre ved madordningen. Men jeg håber, man vil fastholde det tilbud, man vedtog sidste år. Et fælles måltid omkring bordet med en madmor er tusind gange medre end selv den bedste madpakke hjemmefra, siger Anne Birgitte Agger.

- Hvis institutionerne fravælger en madordning nu, kan det vare mange år, før den kommer igen, spår hun.