Dagens overblik: Tjekker køleskabe og vasketøjskurve: Hovedstadskommune går langt for at bremse kolonihavefusk

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

I Ballerup har man besluttet at sætte hårdt mod hårdt for at bremse helårsbrug af kolonihavehuse. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto:
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser, og velkommen til dagens nyhedsoverblik.

Måske er du vågnet op til et tykt snedække. Måske er det på vej i takt med, at snevejret spreder sig over Danmark.

I dag skal vi blandt andet forbi historier om Kina, der skruer kraftigt op for den militære styrke, og restauranter, der opkræver energitillæg, selvom det ikke længere er tilladt.

Men vi starter med en historie om Kriminalforsorgens økonomi.

Kulturen skal betale for Kriminalforsorgen

Et bredt politisk flertal er blevet enige om et nyt forlig for Kriminalforsorgens økonomi og fremtiden for de danske fængsler.

Og det bliver kulturlivet, der skal betale.

Det sker ved at indføre moms på kunstnerisk arbejde, som eller har været momsfritaget i årtier.

Således indebærer aftalen, at Kriminalforsorgen får tilført de 200 millioner kroner, som har manglet til at drive de danske fængsler, efter at De Konservative og Dansk Folkeparti sidste år trak deres støtte til den del af aftalen, som ramte kulturlivet.

Du kan læse mere om aftalen her.

Kinas skruer op for den militære styrke

I Kina har to centrale møder fundet sted siden lørdag.

Det ene i Den Nationale Folkekongres. Det andet i Det Kinesiske Folks Politiske Rådgivende Konference.

På de to møder har spørgsmålet om Kinas militær været centralt.

Således er det blevet besluttet, at landets militære udgifter skal stige med 7,2 procent i 2023.

Og det skyldes slet og ret konfrontationen med USA. Forholdet mellem de to lande har på de seneste været historisk dårligt.

På mødet blev spørgsmålet om Taiwan og drøftet. Det kan du læse mere om her.

USAs militær befinder sig rutinemæssigt i Det Sydkinesiske Hav. Her er de forbi med hangarskibet USS Nimitz i januar i år. Det gør kineserne rasende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joseph Campbell/Reuters/Ritzau Scanpix.

Restauranter bryder loven med særlige tillæg

Restaurationsbranchen fik sidste år travlt med at opkræve energitillæg fra danskerne, men det er ikke længere berettiget, siger Forbrugerombudsmanden.

Den samlede pris inklusive tillæg skal fremgå af prislisten eller menukortet, så forbrugeren på forhånd kan gennemskue prisen.

I oktober 2022 gjorde Forbrugerombudsmanden en særlig undtagelse og tillod serveringsstederne at opkræve et mindre tillæg, såfremt alle betingelser var opfyldt.

Kunden skulle inden bestilling oplyses om den samlede pris inklusive tillæg, og derudover skulle serveringsstedet dokumentere, at det pågældende tillæg stemte overens med de stigende omkostninger.

Men det er ikke længere tilfældet, fordi vi står i en »ny normal«, hvor der har været høje energipriser i lang tid, og derfor er det ikke længere en særlig situation, siger Julie Jørgensen, der er fuldmægtig hos Forbrugerombudsmanden.

Du kan læse mere her.

Tjekker køleskabe og vasketøjskurve: Hovedstadskommune går langt for at bremse kolonihavefusk

Videre til dagens Politiken, som kan fortælle, at man i Ballerup har besluttet at sætte hårdt mod hårdt for at bremse misbrug af kolonihavehuse.

Ud af omkring 3.300 kolonihaver vurderer kommunen selv, at cirka hver anden – stik imod reglerne – er indrettet som helårsboliger eller bebygget med ulovlige huse. Men reglerne på området er så uklare, at det i praksis har vist sig umuligt for landets kommuner at løfte bevisbyrden.

Derfor har Ballerup indledt et omfattende kontrolarbejde, hvor kommunale kontrollanter – ved adskillige tilsynsbesøg på skæve tidspunkter af døgnet – skal registrere alt fra parkerede biler til lys i vinduerne.

I nogle sager skal kommunen gennemføre »uvarslede indendørs tilsyn«, hvor kontrollanterne, beskyttet af private vagter, skal ind i de enkelte huse og undersøge mængden af madvarer i køleskabet, beskidt vasketøj og indholdet i skraldespanden.

»Det er utrolig grænseoverskridende, det her, men vi gør det, som anklagemyndigheden mener, der skal til, og vi er i fuld gang med at indsamle de beviser, der er nødvendige«, siger Ballerups borgmester, Jesper Würtzen (S), til mediet.

Læs mere hos Politiken.

Det sker i dag

8.00: Zalando kommer med årsregnskab.

8.00: LEGO kommer med årsregnskab.

11.00: SAS kommer med trafiktal for februar.

21.00: To af ottendedelsfinalerne i Champions League spilles: Chelsea – Dortmund og Benfica – Club Brügge