Dagens overblik: Omikron mistænkes at have været til stede ved kæmpe fest – Nu skal 2.000 mennesker testes

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

 
Den nye coronavariant, der har fået navnet omikron, skaber lige nu yderligere rejserestriktioner og karantæneregler, rundt om i verden. Video: Reuters/Ritzau Scanpix og CNN Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til et udpluk af de vigtigste nyheder her på årets første decemberdag.

Du kan blandt andet læse om, at tankerne om flokimmunitet i Danmark er opgivet, at 2.000 opfordres til test efter dj-koncert, samt at endnu en offentlig arbejdsplads indfører krav om coronapas for ansatte. Og meget mere.

Men først får du her dagens coronatal:

Foretrækker du at lytte til dit nyhedsoverblik, kan du gøre det her:

Følg Morgenposten på mobil

Flokimmunitet blev opgivet, inden omikron blev opdaget

Første historie er her fra Berlingske.

Selvom børn ned til fem år nu bliver en del af vaccinationsprogrammet, er alle tanker om flokimmunitet opgivet.

Det er nu en udbredt erkendelse, at covid-19 derfor i en eller anden grad bliver en del af vores hverdag i al overskuelig fremtid. Den erkendelse skete allerede inden den nye variant, omikron, blev opdaget.

Det fortæller Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet, efter han og virologkolleger på et møde er blevet enige om at opgive tanken om flokimmunitet.

Læs hele historien her.

Politiet indfører krav om coronapas for ansatte – kan ultimativt føre til fyringer

Næste historie er fra Jyllands-Posten.

Et stigende antal offentlige arbejdspladser stiller krav til deres ansatte om at kunne fremvise gyldigt coronapas.

Fra på mandag slutter politiet sig til dem, og politifolk landet over vil derfor skulle forberede sig på ugentlige stikprøvekontroller.

Politiforbundets formand, Heino Kegel, fortæller, at det kan have ansættelsesretlige konsekvenser, hvis politifolk fra næste uge ikke kan vise et gyldigt coronapas.

Det kan være alt fra irettesættelser til tjenestemandsbøder – og ultimativt også afskedigelser. Det sidste anser han dog mest som teoretisk.

»Men i princippet kan det jo godt være, at der er et enkelt sted, hvor en polititjenestemand af principielle årsager ikke ønsker at lade sig vaccinere og derfor ikke har mulighed for at blive testet i det omfang, man skal,« siger Heino Kegel til Jyllands-Posten.

Regeringen vil opføre 200 boliger på Christiania – og lade andre end christianitterne bestemme, hvem der flytter ind

Næste historie er her fra Berlingske.

Regeringen har planer om at opføre 200 boliger i fristaden Christiania. Det vil være »sundt« med den forandring, det vil medføre, mener boligminister Kaare Dybvad (S).

Fredag indgik regeringen sammen med en række andre partier en aftale, der blandt andet indebærer, at de 200 boliger skal udlejes efter gældende regler for almene boliger, herunder kommunal anvisningsret.

Hvis det står til regeringens plan, vil nye bosættere derfor i fremtiden kunne flytte ind på Christiania. Det skal dog først forhandles med Fonden Fristaden Christiania, hvordan målet skal realiseres.

»Jeg synes ikke, vi skal finde hullerne i osten på forhånd,« siger Knud Foldschack, næstformand for fonden.

Læs hele historien her.

Danmark donerer 3,7 millioner vacciner yderligere til fattige lande

Vi runder af med en historie fra Jyllands-Posten.

I dag forærer Danmark yderligere 3,7 millioner vaccinedoser væk til udviklingslande.

Dermed runder Danmark samlet ti millioner donerede vacciner til verdens fattige lande.

For nylig forærede Danmark til stor kritik vacciner til Rwanda, og koblede selv gaven til to omdiskuterede aftaler, der skulle bane vejen for et tættere asylsamarbejde med landet.

Denne gang gives vaccinerne til det internationale vaccinesamarbejder Covax, der fordeler vaccinerne til de enkelte lande ud fra behov og kapacitet.

2.000 mennesker opfordres til test efter dj-koncert med mulig omikronsmittet deltager

Næste historie er fra TV 2.

Da den danske dj Martin Jensen lørdag aften holdt koncert i Aalborg, var der en person blandt tilskuerne, der muligvis bar coronavarianten omikron.

Omkring 1.600 personer deltog i selve koncerten, mens 400 mennesker deltog ved et show i et tilstødende lokale. Stod det til Styrelsen for Patientsikkerhed, burde alle testes, og styrelsen opfordrer nu samtlige deltagere til at tage en pcr-test både 1. december og 3. december.

Aalborg Kongres og Kultur Center, der stod bag koncerten, lagde efterfølgende et opslag på Facebook, der siden er blevet slettet, hvor der stod, at der var godt gang i festen:

»Billederne taler for sig selv – en aften fyldt med konfettiregn, fællessang og et publikum, der gav den fuld gas på floor!«

Først lød meldingen, at der var tale om et bekræftet tilfælde af omikron. Der er dog – indtil videre – kun tale om et muligt tilfælde. Personen er testet positiv for coronavirus efter koncerten, og prøven skal nu undersøges for varianten.

Læs hele historien her.

Det sker i dag

Regeringens liste over udsatte boligområder, den såkaldte ghettoliste, bliver offentliggjort.