Dagens overblik: Meteoritter faldet ned over Danmark – her kan du være så heldig at finde rester fra en af Jupiters måner

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Dele af Jupiters måne kan være faldet ned som meteoritter i Jylland. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til fredagens nyhedsoverblik.

I dag skal vi blandt andet forbi historien om, at Københavns Kommune står tilbage med en lang række tomme ladestandere fra et millionprojekt, der aldrig blev en succes.

Vi skal også forbi et særligt fund fra politiet, der kan kædes sammen med de »forbandet dødelige« opioider.

Vi begynder dog ved en stor brist i Region Hovedstaden, der har forsinket mange tusinde kvinders screening for brystkræft.

God læselyst.

»Det skal koste dem«. Kvinder på stribe kræver erstatning efter screeningskaos

For Carina Hoffmann gik der to år og syv måneder mellem, hun blev kaldt til den screening for brystkræft, som kvinder mellem 50 og 59 år skal indkaldes til hvert andet år for så tidligt som muligt at spotte tegn på sygdommen.

Det er syv måneder for sent, og det er syv måneder, der – mener hun – kunne have haft stor betydning for, om hun ville have haft sit ene bryst i dag. Carina Hoffmann har haft brystkræft og fået bortopereret sit ene bryst. En operation, hun mener, at hun kunne have været foruden, hvis hun var blevet indkaldt rettidig til den røntgenundersøgelse, hun har krav på.

Derfor anlægger Carina Hoffmann nu erstatningssag mod Region Hovedstaden for forsinket brystkræftscreening.

»De kan virkelig ikke være det bekendt. Jeg mangler en del af mig selv og har også nogle senfølger. Derfor skal det anerkendes, at regionen har begået en fejl.«

Hun er ikke den eneste – knap 50 kvinder har indtil videre krævet erstatning for forsinkede undersøgelser især i Region Hovedstaden, men også enkelte i Region Sjælland.

Læs hele artiklen her hos Berlingske.

Carina Hoffmann er blandt de kvinder, der nu søger erstatning, fordi deres undersøgelser i screeningsprogrammet for brystkræft er blevet stærkt forsinket. Carina Hoffmann endte med at få bortopereret det ene bryst og sine lymfer, så hun nu må gå med kompressionsbind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Det finder vej til skolegården. Nu har politiet beslaglagt 15.000 af de dødelige piller

Flere unge udvikler et misbrug af de stærkt vanedannende og dødelige opioider, og tallet er fortsat stigende.

Opioiderne er registreret flest gange i Greve, men nu har Københavns Politi beslaglagt 15.000 piller i to kiosker på Amager og i Valby. Blandt pillerne er opioidpillerne Dolol og morfin, samt Alprazolam og Viagra, fortæller de til Berlingske.

Politiet formoder, at pillerne også er blevet solgt fra de to kiosker, og det betyder, at der er et marked for disse opioider i København:

»Hver gang vi finder noget i den her mængde, og vi har en formodning om, at det bliver solgt, så kan man samtidig konkludere, at der er et marked for det,« siger vicepolitiinspektør Simon Hansen, der er leder af Operativ Specialafdeling.

Københavns Politi ser ikke fundet af disse piller som en større tendens, men som noget, man skal være ekstra opmærksom på.

Læs hele artiklen her hos Berlingske.

Københavns Politi fandt tidligere på ugen 15.000 piller i to kiosker i København. På billedet ses pillerne Oxycodon, der også indeholder opioider. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/Arkivfoto.

Cyklerne er borte fra Københavns gader. Nu står kommunen tilbage med problemet

Engang prydede cyklerne byrummet i København og på Frederiksberg. Nu er der kun ladestandere tilbage.

Bycyklen skulle være Københavns kollektive elcykel, men selvom der blev kastet 100 millioner kroner i projektet, blev det aldrig rigtig en succes.

Driftsselskabet bag Bycyklen har indgivet konkursbegæring, cyklerne er blevet solgt, men tilbage står 86 tomme ladestandere, som kommunen nu har til opgave at finde ud af, hvad der skal ske med.

Det er op til politikerne på rådhuset at beslutte, hvordan og hvornår de tomme såkaldte Bycykelstationer skal af vejen, og hvad der skal ske med arealerne.

Bikeshare, der stod bag Bycyklen, indgav konkursbegæring i 2022.

Læs hele artiklen her hos Berlingske.

Mens driftsselskabet bag elcyklen måtte indgive konkursbegæring, og cyklerne blev solgt, står Københavns Kommune nu med en række ladestandere rundt om i byen, som ingen ønsker at købe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joachim Adrian/Ritzau Scanpix/Arkivfoto.

Uroen ulmer, fordi kirkeministeren vil stække kirkernes ret til at klage over sol og vind

Landets kirker har en særlig ret til at gøre indsigelse mod opførelsen af vindmøller eller solceller, hvis de generer ind- eller udsyn fra kirkerne.

Det vil et lovindgreb lave om på, viser et notat fra Kirkeministeriet. Fremover vil kirkerne kun kunne klage, hvis vindmøller eller solceller skal opføres 1.000 meter fra en kirke, eller hvis vindmøllerne er over 250 meter høje.

Det har fået en uro og utilfredshed til at brede sig blandt landets kirkefolk, der mener, at man ved at tillade opførelse af vindmøller så tæt på kirkerne, vil ødelægge udsynet til kirkerne i landskabet.

I Danmarks Naturfredningsforening og Green Power Denmark er man glad for de mulige ændringer.

»Det er fuldstændig afgørende med flere vindmøller og solceller på land, hvis vi skal have fart på udbygningen med vedvarende energi,« siger Jacob Klivager Vestergaard, afdelingschef for Green Power Denmark.

Læs hele artiklen i Jyllands Posten her. Artiklen er ikke online endnu, men kan læses i e-avisen på side 6-7.

Ildkugle over Danmark – meteoritter kan være faldet ned i Jylland

Natten til lørdag den 4 marts kunne en ildkugle ses på himlen i det meste af Danmark.

Nu vurderer Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet, at flere meteoritter kan være faldet ned i Jylland.

»På de videoer, der er taget af ildkuglen, kan vi se, at den bryder op i tre stykker, inden den slukker, så vi formoder, at tre større meteoritter på størrelse med en knyttet hånd kan være faldet til jorden i området omkring eller nord for Grindsted,« siger Ole Knudsen, kommunikationsmedarbejder ved instituttet.

Aarhus Universitet opfordrer alle, der har set ildkuglen, til at kontakte instituttet.

Læs hele artiklen her på DR, der giver en guide til, hvad man skal lede efter.

Det sker i dag

Snoop Dogg spiller i Royal Arena: Den amerikanske rapper Snoop Dogg giver koncert i Royal Arena. Med sig har han blandt andet vennen Warren G og Detroit-gruppen D12. Koncerten begynder klokken 20.00.

St. Patricks Day fejres i Irland og verden over: Det er i dag St. Patrick's Day, hvilket fejres i Irland, men også mange andre steder i verden. St. Patrick er en af Irlands skytshelgener, og dagen fejres ved at bære grønt tøj og spise traditionel irsk mad.

Irsk parade i København: Også i København fejres St. Patrick's Day i form af en parade i centrum af København under overskriften »Everyone is Irish on St. Patrick's Day. Paraden begynder og slutter på Rådhuspladsen, hvor der også i løbet af eftermiddagen er opsat telt til vaskeægte irsk pub og ansigtsmaling til børn.