Dagens overblik: Fremtrædende folketingsmedlem fra Moderaterne har milliongæld til det offentlige

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Jeppe Søe fra Moderaterne har flere konkurser bag sig, der har resulteret i den store gæld til det offentlige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser og velkommen til Berlingskes nyhedsoverblik.

Vi tager hul på en weekend, hvor vi efterhånden nærmer os en regeringsdannelse, og – hvem ved – måske bliver det i denne weekend, at det lander. Vi venter i spænding.

I dagens overblik skal vi blandt andet forbi det danske forsvar, en person der har sagt farvel til 8-16-tilværelsen og et folketingsmedlem fra Moderaterne med en milliongæld til det offentlige.

Men vi starter med en gammel kending i dansk politik, der glæder sig over den vej, det går.

Frikvarteret er slut

Tidligere finansminister for Socialdemokratiet og nuværende chefredaktør på Børsen, Bjarne Corydon, har nemlig længe været fortaler for en midterregering, og nu ser det ud til, at hans ønske bliver opfyldt med regeringsforhandlingerne mellem Venstre og Socialdemokratiet.

For med en sådan regering kan Socialdemokratiet ifølge Bjarne Corydon blive tvunget tilbage på et »mere normalt, ansvarligt og reformvilligt spor end de seneste års parentes«.

Det fortæller han om i et interview med Berlingske, hvor han kalder de sidste tre et halv års regeringsførelse for »et frikvarter«, hvor Socialdemokratiet og Mette Frederiksen ikke har villet lave reformer, og hvor man har været alt for eftergivende over for venstrefløjen.

»Nu tror jeg, vi kan få en socialdemokratisk statsminister, der minder om dem, vi plejer at have,« siger Bjarne Corydon om en formentlig kommende regering hen over midten.

Du kan læse hele interviewet med Bjarne Corydon her.

»Det, jeg stod for, var jo det normale, mens det, Socialdemokratiet har stået for i de senere år, har været sådan et hyggeligt frikvartersprojekt, som – hvis det bliver mere permanent – helt grundlæggende truer med at afspore evnen i vores politiske system til at lave reformer,« siger Bjarne Corydon om de retninger, Socialdemokratiet nu kan gå i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkiv).

Morten vil arbejde mindre

I dagens næste historien skal vi møde Morten.

33-årige Morten Svane har oplevet, hvordan arbejdet kan give søvnproblemer, hovedpine og gå ud over venskaber, men nu er han ved at omlægge arbejdslivet, så han bliver mere tilfreds med sin tilværelse.

Tidligere arbejdede han solen sort og sad ofte på kontoret fra tidlig morgen til efter klokken 21.

Men sådan skal det ikke fortsætte.

»Jeg begyndte for et år siden at få stresssymptomer, og det har fået mig til at tænke over, hvorfor jeg arbejder så meget, og hvem jeg i virkeligheden gør det for. Jeg tror ikke, jeg bliver glad, hvis jeg fortsætter sådan,« siger Morten Svane.

Han er en del af en generation, der ikke vil arbejde som deres forældre. De har nogle andre krav til, hvordan det skal føles at gå på arbejde hver dag.

Tendensen er særligt udtalt blandt de såkaldte millennials og de generationer, der kommer på arbejdsmarkedet i disse år.

De tager i højere grad pauser fra arbejdsmarkedet i perioder, nye uddannelser midt i karrieren for at skifte spor, og de styres i højere grad af at trives og finde mening i arbejdet, fortæller Helle Rosdahl Lund, der er direktør i den private tænketank Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv.

Læs hele historien om den nye tendens her.

Afbud fra Forsvaret

Der er et historisk forsvarsforlig om hjørnet i Danmark, og derfor var der også lagt op til store diskussioner på Center for Militære Studier på Københavns Universitets årlige sikkerhedspolitiske konference.

Men det blev uden input fra officerer og embedsmænd, der pludselig meldte afbud kort før konferencen, og svaret på disse frameldinger skal findes i en e-mail sendt fra Forsvarskommandoen, som Berlingske har set.

I den står, at fordi Forsvarsministeriet fungerer som forretningsministerium, skal der tages særlige hensyn ved deltagelse i visse arrangementer.

Og det betyder, at ministeriet har besluttet, at Forsvarets chefer bør takke nej til deltagelse i både Center for Militære Studiers konference og endnu en forsvarskonference i næste uge.

Kristian Søby Kristensen, som er leder af Center for Militære Studier, er ærgerlig over, at gæsterne faldt fra. Han måtte med kort varsel finde en ny hovedtaler i form af tidligere forsvarschef Bjørn Bisserup.

»De taber den viden, der bliver formidlet, og de taber også muligheden for at indgå i uformelle drøftelser med de interessenter, der ikke er en del af staben. Det er både vigtigt af hensyn til forliget, og fordi der er startet en krig i Europa,« siger Kristian Søby Kristensen.

Læs hele historien her.

Moderat med milliongæld

Jeppe Søe, der er nyvalgt folketingsmedlem og en af frontfigurerne i Moderaterne, har en gæld til det offentlige på 1,8 millioner efter gentagne gange ikke at have betalt sin skat.

Og det har ført til, at statens gældsstyrelse har begæret ham konkurs.

Det skriver Jyllands-Posten, der har fået aktindsigt i en række retsdokumenter fra en konkurssag.

Vi skal tilbage til 2019, hvor Gældsstyrelsen begærede ham konkurs, hvorefter sagen kørte frem til marts i år, da Jeppe Søe underskrev en boopgørelse.

Foruden gælden til det offentlige har Jeppe Søe også en gæld til en smed på 426.000 kroner, som han har haft siden 2008, da han også gik konkurs.

Du kan læse hele historien hos Jyllands-Posten her.

Berlingske skrev også inden valget om Jeppe Søe, der i mange situationer har udtalt sig nedladende og sexistisk om kvinder.

Her har han blandt andet omtalt en personlig træner som »sundhedsprostitueret« og sagt, at kvinder »nærmest uden tøj og med to kilo makeup« i Jomfru Ane Gade anser han »gu’ fanden« som sexobjekter.

Du kan læse Berlingskes afdækning her.

Det sker i dag

Årets Nobelpriser overrækkes i Stockholm og Oslo.

13.00: Demonstration foran den kinesiske ambassade i forbindelse med FNs menneskerettighedsdag.

16.00: VM i fodbold: Kvartfinale: Marokko-Portugal.

20.00: VM i fodbold: Kvartfinale: England-Frankrig.