Dagens overblik: Danske forskere jubler: »I det vildeste scenarium er det her covid-19-vaccinen«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

 
Forskere over hele verden arbejder på at udvikle en vaccine. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens udgave af dagens overblik. Mens antallet af coronaindlæggelser fortsat daler, pibler det frem med andre store dagsordener, som Berlingske dækker.

I dette nyhedsoverblik kommer vi derfor til at runde drabet på George Floyd og den kamp mod racisme, som hans død har kickstartet. Vi skal også forbi en historie om, at bureaukratiet i det offentlige er på vej tilbage, ligesom vi gør et stop ved det samråd, som statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag var hovedperson i.

Men før vi kommer dertil, slår vi et smut forbi de dugfriske coronatal, der fortæller historien om coronapandemiens udbredelse både herhjemme og i udlandet.

Bekræftede smittede i Danmark: 12.001
Indlagte: 73
Indlagte på intensiv: 15
Heraf i respirator: 5
Antal døde: 593
Bekræftede smittede på verdensplan: 7.244.108
Døde på verdensplan: 411.260

Du kan læse mere om dagens coronatal i Danmark her og på verdensplan her.

»De kaldte mig neger og råbte »gå hjem«,« fortæller Yvonne Koné til Berlingske i et interview om at opleve racisme i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Et forsøg på en mus gav lovende resultat – og så sprang champagnepropperne

Et vaccinekapløb blev hurtigt skudt i gang, da det gik op for os alle, at coronavirus og den dertilhørende krise ikke bare kunne knipses væk. Flere lande har fortalt om lovende vaccineresultater, og nu følger danske forskere trop. Det skriver blandt andet Politiken En gruppe forskere på Københavns Universitet har gennemført et studie med en mulig vaccine mod covid-19 på mus – og resultaterne er gode, lyder det.

»I det vildeste scenarium er det her covid-19-vaccinen, og så behøver jeg næsten ikke at sige mere. Men jeg har også fulgt videnskabelig litteratur længe nok til at vide, at der er mange ting, der har set godt ud i mus, og så holdt det ikke i mennesker,« siger Søren Riis Paludan, der har været med til at udføre testene, til Politiken.

Historien finder du her.

Bureaukratiet vender tilbage

I ly af coronakrisen er en positiv historie begyndt at spire i det offentlige: Bureaukratiet var under afvikling. Men med den historie, Berlingske fortæller onsdag in mente, er der ikke så langt til den virkelighed, som eksisterede før krisen. Bureaukratiet og de statslige krav er vendt tilbage.

Det manifesterer sig ved, at 98 danske kommuner er blevet bedt om at indhente det tabte under nedlukningen, hvilket betyder, at der skal afholdes 500.000 jobsamtaler med ledige, så kommunerne igen lever op til statistiske lovkrav fra Folketinget.

»Det er det, ministeriet har meldt ud, og det protesterer vi imod, for det giver ikke mening. Vores jobcentre har været i kontakt med 77 procent af de ledige, men det tæller ikke med i ministeriets opgørelse,« siger Thomas Kastrup Larsen (S), som er formand for KLs arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg og borgmester i Aalborg, til Berlingske.

Den historie finder du her.

Dansk designer har mødt racisme på allertætteste hold

Racisme er for alvor kommet på dagsorden, efter at den sorte amerikaner George Floyd døde under en anholdelse i USA. Verden over går demonstranter på gaden med et fælles budskab. George Floyds liv skal ikke være forgæves, racisme skal nedkæmpes, og alle skal være lige. Herhjemme er racisme blevet diskuteret gevaldigt – og nogle har sået tvivl om, hvorvidt der overhovedet findes racisme i Danmark. Det var for eksempel det korte og kontante svar fra Dansk Folkepartis Søren Espersen.

I Berlingske kan du i dag læse et større interview med Yvonne Koné, der er designer og har mødt den danske racisme på allertætteste hold. Blandt andet er hun blevet fortalt, at hun »var grim, uægte, beskidt, at det var forkert at blande racerne«.

»De kaldte mig neger og råbte »gå hjem«,« fortæller hun til Berlingske.

Hele interviewet kan du læse her. I øvrigt blev George Floyd begravet tirsdag. Det kan du læse mere om her.

Partier afkrævede statsministeren ét særligt svar – men det kom aldrig

Nyhedsbilledet blev tirsdag farvet af det samråd, som statsminister Mette Frederiksen var kaldt i. Samrådet, der handlede om regeringens beslutning om at lukke landet ned, fik ikke statsministeren til at dele ud af sin viden: Hun ville fortsat ikke svare på, hvilken konkret myndighed, der rådgav i forhold til nedlukningen.

»Den beslutning om hvilke dele af Danmark, der skulle lukke ned, traf regeringen alene. Det er en politisk beslutning,« fastslog hun på samrådet.

Og med sine svar satte blå blok skakmat, lød det fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Set fra de blå partiers perspektiv var det dybt frustrerende, at de ikke kunne få et mere klart svar. Derudover fik samrådet den uheldige drejning for dem, at Mette Frederiksen fik solid opbakning,« skriver han i en kommentar.

Kommentaren kan du læse her. Og du finder mere information om samrådet her.

»Jeg vil gerne fortælle, hvad jeg har oplevet, så andre derude ved, at de ikke er alene om det her. Jeg har talt med flere, der har oplevet det samme, og det er ikke noget at skamme sig over,« lyder det fra 27-årige Sally Barkholt, der har været hårdt ramt af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Coronakrisen gav Sally sit første angstanfald – og hun er ikke alene

Talrige artikler har gjort det klart, at coronakrisen giver hårde psykiske slag. Nu viser en ny undersøgelse, at det især er yngre kvinder, der mentalt tynges af coronakrisen.

Undersøgelsen, der er foretaget af en forskergruppe fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet, viser, at hver femte af de unge under 34 år har haft så dårlig trivsel i coronatiden, at de har været i risikogruppen for at udvikle depression, angst eller stress.

En af dem, der har mærket krisens psykiske konsekvenser, er 27-årige Sally Barkholt, som Berlingske har talt med. Hun fik pludselig svært ved at trække vejret, hjertet bankede hurtigere, og synet blev sløret. Hun havde fået et angstanfald. Noget, hun aldrig før havde prøvet.

»Jeg har ikke haft kontrol over noget. Det er det, der har trigget det hos mig. At miste kontrollen,« siger hun.

Historien kan du læse her.

Det sker i dag

Klokken 9: Undersøgelseskommissionen om Skat, der skal afdække en række forhold i den daværende styrelse i Skat, holder høringer. Afhøringerne foretages i Retten på Frederiksberg fra klokken 9 til 15, skriver Ritzau. I dag afhøres tidligere inddrivelsesdirektør for Skat Jens Sørensen. Der er pause over sommeren, og kommissionen ventes genoptaget 1. september.

Klokken 17: I dag er der ifølge Ritzau demonstration for solidaritet og respekt mod racisme. Demonstrationen er organiseret i forbindelse med drabet på George Floyd i Minneapolis og er en støttedemonstration for Black Lives Matter.

Gummistøvlefejde: Højesteret afsiger ifølge Ritzau dom i en sag om designet af en gummistøvle. Designeren Ilse Jacobsen fra Hornbæk har anlagt sag mod Morsø Sko Import for at efterligne hendes produkt og dermed have krænket ophavsrets- og markedsføringsloven. Sagen har tidligere været bedømt af Sø- og Handelsretten og af Vestre Landsret. Her fik Morsø-firmaet medhold.