Dagens elevprotest adskiller sig fra tidligere demonstrationer

Det sker næsten en gang om året. At gymnasieeleverne samler sig og demonstrerer mod urimelige forhold. Men dagens demonstration adskiller sig ved at samle hele uddannelsessektoren, mener ekspert.

Gymnasiedemonstrationer er en tilbagevendende begivenhed, men torsdagens demonstration skiller sig ud mener centerleder for Center for Ungdomsforskning. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den varslede demonstration i dag mod regerings planer om at spare 8,7 milliarder på uddannelsesområdet adskiller sig fra tidligere års gymnasiedemonstrationer.

Det mener lederen af Center for Ungdomsforskning, Noemi Katznelson.

»Det er længe siden, der har været nedskæringer på denne her måde, som rammer bredspektret på uddannelsesområdet. Dagens demonstration adskiller sig dels på grund af omfanget, men også fordi den samler hele uddannelsessektoren,« siger Noemi Katznelson.

Årlig tradition for demonstrationer

De fleste med en studentereksamen kan nok mindes, at de i hvert fald én gang i løbet af deres gymnasietid har stablet borde og stole op foran læreværelset i et forsøg på at nedlægge undervisningen eller malet bannere i protest mod SU-nedskæringer.

I 2009 nedlagde halvdelen af landets 120 gymnasier undervisningen som protest imod varslede besparelser.

I 2010 demonstrerede 25.000 studerende mod skæringer i SUen. Det gjorde de igen i 2013 og 14. maj 2014 samledes flere end 5.000 gymnasielever for at demonstrere mod karakterkravene på landets ungdomsuddannelser.

Og i dag nedlægger minimum 57 gymnasier undervisningen for at demonstrere mod regerings forslag om at spare to procent om året frem til 2019 på landets gymnasier og handelsskoler.

Dagens demonstration adskiller sig dog ved at samle ikke bare gymnasieeleverne, men hele uddannelsessektoren.

Det er den såkaldte Uddannelsesalliancen, der står bag dagens demonstration. Alliancen består af 35 organisationer og spænder lige fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning til Arkitektforeningen.

»Den demonstration, vi ser i dag, er ikke svarende til, hvad vi ellers har set de seneste år. Det er tale om så massive nedskæringer på tværs, at det ikke giver mening at sidestille det med de seneste års gymnasiedemonstrationer,« siger Noemi Katznelson.

Hun mener også, det er opsigtsvækkende, at så mange samles for at demonstrere mod besparelser, hvor konsekvenserne stadig er relativt abstrakte.

»Lige nu aner man ikke, hvad det er for nogle konsekvenser, man demonstrerer imod. Det er der ikke nogen der på nuværende tidspunkt kan sige eller har overblik over, hvilke konsekvenser det vil have for kvaliteten af uddannelserne,« siger Noemi Katznelson.