Dagens asteroide kommer overraskende tæt på Jorden

Torsdag farer en asteroide på størrelse med et flere etager højt hus ganske tæt forbi jordkloden.

Illustration af asteroiden 2012 TC4's nære forbiflyvning i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA/JPL-Caltech HANDOUT

Der er ingen grund til at dukke sig. Men i astronomisk forstand kommer (eller kom) den torsdag ganske tæt på Jorden, og det, vi taler om, er en asteroide på størrelse med et hus.

Den himmelske sten- og metalklump hedder 2012 TC4 og har en diameter på mellem 15 og 30 meter.

Dermed har den nogenlunde samme størrelse som den omtrent 10.000 ton tunge Tjeljabinsk-meteor, der i februar 2013 hamrede ned over det sydlige Rusland og med sit enorme brag smadrede tusindvis af vinduer.

Når dagens meteor kommer tættest på, vil afstanden bare være ca. 42.000 kilometer. Det er kun en smule længere ude end de mange såkaldte geostationære satellitter, der svæver i et bælte om kloden omtrent 36.000 kilometer over os.

Astronomer forsikrer dog om, at 2012 TC4 ikke kommer til at udgøre nogen fare for satellitter og lignende.

Som navnet antyder blev asteroiden allerede opdaget i 2012, og dagens tætte forbiflyvning vil af forskere blive anvendt til at studere, hvordan vi kan få et advarselssystem for truende såkaldte nærjordsobjekter op at stå.

»Vi kommer til at bruge den her asteroide til at indøve systemet, der kan observere en asteroide, karakterisere den og beregne hvor tæt, den kommer på i fald, vi en dag har én, som er på vej mod os, og som kan ramme,« siger Paul Chodas fra NASAs asteroideovervågningsprogram til BBC.

Astronomer har efterhånden opdaget over 90 procent af de potentielt dommedagsudløsende asteroider med en diameter på over 1.000 meter.

Men de mindre, langt hyppigere og stadig potentielt yderst risikable af slagsen på 100, 200 eller 300 meter har man kun opdaget omkring 20 procent af.

Asteroiden 2012 TC4 kommer (eller kom) tættest på kloden kl. 7.42 dansk tid torsdag, da den susede hen over Antarktis.