Dagen derpå i Hermodsgade: »Vi har ikke snakket så meget om, at det er utrygt. Vi er mere vrede«

Over 100 borgere har henvendt sig med oplysninger til politiet om angrebet mod nærpolitistationen i Hermodsgade på Nørrebro. Leder af stationen, Jonas Wybrandt, fortæller, at hans politikolleger er »overraskede« over angrebet, men klar til at møde på arbejde som normalt mandag. Politiet har været synligt til stede i gaden for at tale med beboere, der er både vrede og skræmte efter eksplosionen.

Nærpolitiafdelingen ved Hermodsgade åbner op for spørgsmål søndag den 11. august 2019 efter eksplosionen foran bygningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen

På flere af de parkerede biler i Hermodsgade på Nørrebro i København er enten for- eller bagrude knust. Nogle biler er også overdrysset med knuste ruder fra lejlighederne ovenover, der søndag eftermiddag er blevet skærmet af med træplader.

En ladvogn fra vejhjælpsfirmaet Viking har fundet vej for at hente en af de smadrede biler. Der skal ryddes op efter bombeangrebet natten til lørdag, der var rettet mod nærpolitistationen i gaden, men som også raserede andre bygninger – og biler – rundt om. Ikke ulig den eksplosion, der tirsdag aften raserede facaden ved Skattestyrelsen på Østerbro.

»Jeg blev overrasket, da jeg så det i nyhederne. Jeg så det om natten, da jeg erfarede, at det var sket,« fortæller politikommissær og leder af den lokale station i Hermodsgade, Jonas Wybrandt, der blev ringet op natten til lørdag.

Nærpolitiafdelingen ved Hermodsgade åbner op for spørgsmål søndag den 11. august 2019 efter eksplosionen foran bygningen. Politikommisær og leder af Nærpolitiafdelingen Jonas Wybrandt svarer på spørgsmål. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen.

Han er til stede i Hermodsgade søndag eftermiddag sammen med en håndfuld kolleger og en af politiets mobile politistationer.

»Vi er her som en del af den tryghedsskabende indsats, for at borgerne kan henvende sig og opleve, at der stadigvæk er politi her,« siger han stående ved indgangspartiet til den lokale station, hvor murbrokker er revet løs, politiskiltet faldet ned og fjernet, og hvor træplader med en hængelås udgør indgangspartiet.

Jonas Wybrandt udtaler sig ikke om efterforskningen af bombeangrebet, og han er fåmælt om de følelser, angrebet har sat i gang hos ham og hans medarbejdere. De var »overraskede«, fortæller han. Politikommissæren har dog aldrig oplevet noget lignende:

»Nej, gudskelov!« lyder det.

Over 100 henvendelser

Jonas Wybrandt understreger, at lokalbetjentene fortsætter deres arbejde i området på Ydre Nørrebro, fuldstændig som de plejer.

»Det her ændrer ikke noget ved vores hverdag,« lyder det.

Har I arbejdet med nogen i området, som har været særligt frustrerede på jer hos politiet den seneste tid?

»Det kan jeg ikke udtale mig om. Men der er altid nogen, som er glade for politiet, og nogle som er mindre glade for politiet,« siger Jonas Wybrandt.

Nærpolitiafdelingen ved Hermodsgade åbner op for spørgsmål søndag den 11. august 2019 efter eksplosionen foran bygningen. Politikommisær og leder af Nærpolitiafdelingen Jonas Wybrandt svarer på spørgsmål. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen.

Et overvågningskamera på stedet har filmet den formodede gerningsmand i løst, mørkt tøj og hætte, da vedkommende natten til lørdag satte en plasticpose lige ved indgangspartiet med skriften »!Solid« på den ene side og et stort lyst udråbstegn på den anden. Kameraet har angiveligt udtjent sin værnepligt ved at filme frem til eksplosionen, for allerede søndag er det skiftet ud med et splinternyt.

Politiet har delt billederne af den formodede gerningsmand, og søndag eftermiddag oplyser Jonas Wybrandt, at 137 personer har ringet til politiet om sagen, mens mindst 50 borgere har været forbi den lokale politistation for at tale med betjentene ansigt til ansigt.

Beboernes reaktion

Nina Stefansdottir og David Seerup er nogle af de beboere i området, der er berørt af situationen.

»Jeg stod i gaden og ventede på min veninde samme nat,« fortæller 27-årige Nina Stefansdottir.

Hun stod et lille stykke fra politistationen og ventede på, at veninden kom med en bus, da klokken var 01. Herefter gik hun hjem i seng i lejligheden i Haraldsgade rundt om hjørnet. Klokken 03.18 blev hun vækket af eksplosionen.

Nærpolitiafdelingen ved Hermodsgade åbner op for spørgsmål søndag den 11. august 2019 efter eksplosionen foran bygningen. Nina Stefansdottir og David Seerup bor i nærheden af bygningen og hørte braget om natten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen.

»Jeg synes, vi er præget af, at der tit sker lidt af hvert her. Men jeg er alligevel overrasket over, hvor voldsomt det her er, når jeg ser alle de smadrede vinduer,« siger hun.

Ifølge TV 2 er omkring 200 ruder blevet knust ved eksplosionen.

»Vi har ikke snakket så meget om, at det er utrygt. Vi er mere vrede,« tilføjer 27-årige David Seerup.

Længere nede ad gaden står 33-årige Jacob Svensmark, der er Ph.D.-studerende fysiker. Der er ham, vejhjælpsfirmaet Viking skal hjælpe.

Nærpolitiafdelingen ved Hermodsgade åbner op for spørgsmål søndag den 11. august 2019 efter eksplosionen foran bygningen. Jacob Svensmark har fået ødelagt sin kun tre uger gamle bil og får hjælp af af Benny Pedersen, der kører den på værksted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen.

For tre uger siden lånte han sin mors Suzuki Ignis. Nu er forruden knust og siderne på bilen trykket ind, så dørene gaber.

»Hun er også utilfreds – for at sige det mildt,« fortæller han.

Jacob Svensmark bor rundt om hjørnet og hørte også det høje brag midt om natten.

»Det er svært at have en holdning til, om man skal være skræmt over det, når man ikke ved, hvad motivet er. Om det er banderelateret eller en enkelt person, der står bag,« siger han og tilføjer:

»Men det er jo ikke sjovt, at nogen render rundt og bomber. Jeg synes, det er skræmmende.«

Nærpolitiafdelingen ved Hermodsgade åbner op for spørgsmål søndag den 11. august 2019 efter eksplosionen foran bygningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen.