Dårligt indeklima forringer hver femte skoleelevs indlæring

Indeklimaet i de danske folkeskole er ikke godt nok, lyder det fra skoleledernes formand efter ny rapport.

Skoleelever, der sidder i lokaler med dårlig ventilation, får mindre ud af undervisningen. Det gælder hver femte danske elev, viser ny undersøgelse. Scanpix/Steffen Ortmann Fold sammen
Læs mere

Tung luft og dårligt indeklima i klassen koster koncentration og får eleverne til at præstere dårligere.

Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra DTU Byg ifølge fagbladet Ingeniøren.

- Testen viste, at dårligt indeklima især påvirker eleverne, når de skal lave koncentrationskrævende opgaver og matematik.

- Mens sammenhængen ikke var helt så tydelig ved eksempelvis læsetest, siger lektor Jørn Toftum fra DTU Byg til Ingeniøren.

Testen viser, at eleverne præsterer fem-seks procent dårligere i lokaler, hvor CO2-koncentrationen i luften er over 2000 ppm (milliontedele, red.).

Et godt ventileret lokale har en CO2-koncentration på omkring 600 ppm.

DTU har tidligere foretaget undersøgelser af indeklimaet på skoler. De viser, at en femtedel af landets skolebørn sidder i lokaler med en koncentration på mere end 2000 ppm.

I helt op til halvdelen af klasseværelserne er koncentrationen over de 1000 ppm, som Arbejdstilsynet anbefaler som maksimum.

Resultaterne var vel at mærke næsten ens i 2009 og 2014, selv om kommuner og stat i den periode investerede samlet 24 milliarder kroner i skolebyggeri.

Langt hovedparten af beløbet er gået til at renovere skoler. Men en gennemgang viser, at ventilation kun var i fokus i 18 procent af sagerne.

De danske skoleledere kalder det skræmmende, at der ikke er sket nogen nævneværdig forbedring af indeklimaet.

- Det burde vi sådan set lave om i morgen, for det er en væsentlig dagsorden, siger skoleledernes næstformand, Dorte Andreas.