Dårlig sommer giver mange drukneulykker

I den seneste uge er syv mennesker druknet ved badeulykker i Danmark. Det får Rådet for Større Badesikkerhed til at kritisere danske myndigheder for ikke at koordinere livredning i Danmark. Et andet problem er en generel mangel på livreddere.

Stormende sommer ved Løkken i Vendsyssel. Livredningsstationen er forladt. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Trods det dårlige sommervejr er ikke færre end syv turister druknet ved badeulykker i Danmark bare i den seneste uge.

Så sent som i torsdags druknede en 77-årig tysk mand i Egernsund nær Gråsten, mens en 71-årig mand fra Brønshøj omkom, da han ville tage sig en morgendukkert i Lillebælt. I onsdags druknede en 54-årig tysk turist og hans 12-årige søn under badning fra Børsmose Strand i Vestjylland. De blev efter alt at dømme taget af understrømmen på den ubevogtede strand.

Dertil kommer tre andre drukneulykker i sidste weekend, herunder en kun otte-årig dreng, der forsvandt i bølgerne under en badetur ved Gudmindrup Strand i Sejerøbugten.

Der findes ingen officiel landsdækkende statistik for drukneulykker i danske farvande, men at dømme efter avisernes omtaler er mindst 15 mennesker druknet herhjemme siden nytår, og det får Rådet for Større Badesikkerhed til at rette en kraftig kritik mod den manglende koordinerende indsats på livredningsområdet i Danmark.

»De farligste badesteder er der, hvor der ikke er opsyn. Derfor skal vi se at komme i gang med at lave en landsdækkende livredderorganisation, der er perfekt. Det vil sige, at man har livredderstationer stående kontinuerligt med 10-15 kilometers afstand på de danske strande stationer, som systematisk samarbejder med hinanden,« siger formand gennem 24 år for Rådet for Større Badesikkerhed, Michael B. Aller.

Formanden henviser bl.a. til den dobbelte drukneulykke med en tysk far og hans søn på den ubevogtede Børsmose Strand:

»De lokale vidste udmærket, at det er et farligt sted at bade, og det er det, der virkelig kan få mit blod til at koge, For hvis man virkelig ved, at det er et farligt sted, så burde man have sat ind med livreddere eller i det mindste underrettet de udenlandske turister. De ved intet om vores vandforhold. Det er katastrofalt, at de udlændinge, der kommer til vores kyster, ikke ved noget som helst og går lige ud i en stærk strøm, som man ikke kan stille noget op overfor.«

Sporadiske poster
Langs den jyske vestkyst er der sporadisk opsat livredderstationer, men en stor del af dem, bl.a. i Blokhus og Løkken, er etableret med støtte fra TrygFonden, der har 17 livreddertårne ved danske strande. På samme måde finansierer Københavns Kommune livreddertjenester ved en række af hovedstadens strande.

Men det største område af landet med en organiseret livreddertjeneste er langs den nordsjællandske kyst mellem Espergærde og Hundested. Her har region Hovedstaden sammen med tre storkommuner langs kysten oprettet Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, der har 20 fast bemandede livredderstationer på strandene i perioden 19. juni til 19. august.

»Og det redder liv. I de sidste i hvert fald 15 år har der mig bekendt ikke været en eneste reel drukneulykke i Nordsjælland i de områder, hvor vi har aktiv livredningstjeneste,« siger John Mogensen, der er sekretær for livredningen i området.

Han er helt på linje med Michael B. Allers kritik af en manglende central styring af livredningen i Danmark:

»Der mangler helt klart en central enhed for livredning i Danmark, og det mest logiske ville være, at man oprettede en sådan instans under Indenrigsministeriet,« siger han og understreger, at et andet væsentligt problem er en generel mangel på kvalificerede livreddere.

»Og det er et landsdækkende problem. Vi fik ca. 100 ansøgninger før sommerferien, men kun syv af dem havde de rette kvalifikationer,« forklarer han.

I Rådet for Større Badesikkerhed forklarer man i øvrigt de mange drukneulykker i en regnfuld sommer med en nærmest hungrende lyst til at kaste sig i bølgerne, når solen endelig skinner.

»Så drejer det sig jo bare om at komme i vandet i en fart, og så springer man i bølgen og bliver taget af strømmen,« siger formanden, der råder enhver badende til forsigtigt at stikke fødderne i vandet og mærke strømforholdene, før man går i vandet. Og i øvrigt aldrig gå længere ud end til navlen.