Dårlig bemanding på plejehjem er til fare for borgerne

For få ansatte på landets plejehjem medfører ofte uforsvarlige eller farlige situationer for borgerne, siger hver femte FOA-medlem i en ny undersøgelse.

Der opstår dagligt eller ugentligt »uforsvarlige eller farlige situationer for borgerne«, fordi der er for lidt plejehjemspersonale på arbejde.

Sådan svarer hver femte plejehjemsansatte i en ny undersøgelse foretaget af fagforbundet FOA, hvori 456 medlemmer fra social- og sundhedssektoren er blevet spurgt til deres arbejde med ældre, svage og demente mennesker på landets plejehjem- og centre.

Det er fuldstændig urimeligt for både borgere og ansatte, at forholdene er skruet sådan sammen, mener sektorformand i FOA Karen Stæhr.

»Det er dybt bekymrende, vi er kommet så langt ned i normeringen, at borgerne kan blive udsat for fejl og utilsigtede hændelser. Det går først og fremmest ud over borgerne, men så sandelig også over personalet i en sådan grad, at de stopper i faget, for ingen har lyst til at lave fejl på sit arbejde,« siger Karen Stæhr, der mener, problemet er størst på nattevagterne, hvor undersøgelsen viser, at en enkelt medarbejder eksempelvis kan være alene nattevagt til tre etager på et plejehjem:

»Problemet er størst på de udsatte vagter, hvor der kan være en eller to medarbejdere til 70-100 beboere. Derved opstår der altså en høj risiko for fejl og utilsigtede hændelser,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Fire procent af de adspurgte oplever dagligt, at mangel på personale resulterer i uforsvarlige eller farlige situationer for borgerne. 17 procent oplever det ugentligt. 20 procent svarer, at det sker 1-3 gange om måneden.

De tal er alt for høje, mener Karen Stæhr, der opfordrer politikerne i landets kommuner og på Christiansborg til at tage situationen alvorlig:

»Man kan ikke blive ved med at svinge sparekniven, uden at det får konsekvenser. Hvis politikerne vil have værdighed i ældreplejen, er de nødt til at prioritere på en måde, så der ikke opstår farlige situationer for borgerne, fordi der ikke er nok på arbejde til at takle problemerne,« siger Karen Stæhr og fortsætter:

»Det er ikke altid et spørgsmål om flere penge, for nogle gange kan arbejdsgangene effektiviseres, men jeg tror ikke, vi kommer udenom, at der skal være flere medarbejdere på ydertidspunkterne. Det er jo ikke kommunalpolitikerne, der havner på forsiderne af landets aviser, fordi der sker fejl, på grund af tidspres. Det er de ansatte, og det er ikke rimeligt, de skal stilles i den situation,« siger hun.