Da Yahya Hassan ramte Vollsmose

Stålsat talte Yahya Hassan i Odense-bydelen Vollsmose for at adressere de unge, der har følt svigt som digteren selv – under et voldsomt politiopbud og store sikkerhedsforanstaltninger.

Stemningen var delt over digteren Yahya Hassans længe ventede besøg i Vollsmose i Odense i går. Ifølge politidirektør i Fyns Politi, Poul Løhde, er arrangementet et »problem« for Vollmose. Ikke omvendt. De gode kræfter i bydelen bliver slået i hartkorn med de ganske få bøller, der vil skade Yahya Hassan og »vise muskler«, mener han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lydløst udskreget som uvelkommen tropper Yahya Hassan op i bydelen Vollsmose. Det har sat sine krystalklare præg denne novembertirsdag.

Bjergbakkens Cabaret skulle i aften underholde til en hyggeaften i Tjørnehavens beboerhus mindre end 100 meter fra H.C. Andersen Skolen, hvor Hassan skal tale.

Rigmor Andersen, formand i beboerforeningen, har måttet meddele de 30 deltagere i form af børn, unge og voksne, at deres arrangement bliver aflyst.

»Det har jo været planlagt i tre-fire måneder, og jeg bliver nok upopulær blandt beboerne. Alle har glædet sig. Nu har vi besluttet at holde en julefrokost i stedet. Vi har jo handlet ind,« siger hun og fortæller, at menuen er traditionelt dansk smørrebrød.

»Det bliver ikke med sild og snaps og alt det dyre dér,« siger hun. Nu må beboerne vente med at få besøg af cabareten, der allerede har lovet at komme næste år.

Bøller og gode kræfter

Beboerhuset ligger denne tirsdag i ingenmandsland. Mellem politiets første og anden betonbarrikade, der er placeret henholdsvis 50 og et par hundrede meter foran skolens hovedindgang. Ved barrikaderne vogter betjente i par, velpolstrede og med den klare ordre, at ingen kommer forbi. Gøen kan høres i det fjerne. Hundepatruljer cirkulerer i nærområdet. Ligesom at politibiler har overtaget vejene, der synes blotlagt for normal trafik.

På taget af den gule murstensskole er politiet i gang med at sikre bygningen for ubudne gæster. Gæsten alle i Odense ved kommer, er Yahya Hassan, og stemningen er delt.

Poul Løhde, politidirektør i Fyns Politi, gav tirsdag sin mening til kende over for Berlingske. Ifølge ham er arrangementet et »problem« for Vollsmose. Ikke omvendt. De gode kræfter i bydelen bliver slået i hartkorn med de ganske få bøller, der vil skade Yahya Hassan og »vise muskler«, mener han.

Men Yahya Hassan er her, og lokale borgere er kommet i stort tal. Også dem der ikke har fået en billet. De kommer forbi ved første betonbarrikade for at høre, om der stadig skulle være et par pladser i den gymnastiksal, hvor selve debatten skal foregå. De bliver afvist. Alt er udsolgt. De 200 gæster, der har fået entré, skal igennem en kropsvisitation, deres jakker og tasker gennemsøges manuelt og med håndholdte metaldetektorer. Bombehunde har, kort inden dørene blev slået op, gennemgået udstyret i salen.

Alt det er Yahya Hassans ord værd.

Da han træder ind gymnastiksalen, står det klart, at han også er en stjerne blandt tilhørerne, der hujes og klappes.

»Jeg er her udelukkende på grund af min poesi. Uden den vil jeg ikke have noget at tale om. Selvfølgelig er jeg provokerende. Men du har et valg. Vil du se mit budskab, eller vil du bare være sur,« siger han og forklarer om sin egen tid som en »rod«. Ifølge Hassan er opvæksten en af grundene til, at han nu kan kritisere sit ophav.

»For at kritisere noget, medmindre man er Lars Hedegaard, må man vide noget om det, man kritiserer,« siger han.

Opråb mod »underklasseislam«

Skaren af tilhørere er et kludetæppe af lokale, såvel etniske som ikke-etniske danskere, men de griner alle af den sidste replik.

»Vi generaliserer os selv. Så er det klart, at danskerne siger, »sådan er alle muslimer«. Men så må den enkelte sige: Jeg går måske ind for halalslagtning, men knap så meget for stening. Vi må starte et nyt fællesskab,« siger han.

Det er netop Hassans opråb mod »underklasseislam«, forældregenerationen og den sociale karrusel af tæsk og tandløse sociale myndigheder, der har fået indvandrergrupperinger op på dupperne. De er utilfredse med ytringerne, de mener, tegner et forkert billede af deres hjem, deres forældre og familier. Det mener flere af deltagerne også i dag.

»Hvis min fortælling ikke passer på dig, så skal du jo ikke tage dig af den,« svarer Hassan.

Og der kan være bundklang i digterens ord, mener socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau.

»Vi skal tage de forhold, han beskriver, dybt alvorligt, for det viser, at vi ikke bare løser problemerne ved alene at kigge på børnene. Vi skal også arbejde med forældrenes rolle,« siger hun.

I gymnastiksalen gør Yahya Hassan klar til at læse op. Han råber messende sine digte. Så højt, at han kan høres – måske også i det Vollsmose, der findes uden for politiets afspærringer.