Da slagteren fra Nysted blev Lotto-millionær

Det er 27 præmiemilliarder og 2.200 Lotto-millionærer, siden vi spillede Lotto for første gang. Spillet fylder 25 år i 2014 – men bliver man virkelig lykkelig af at vinde den store gevinst?

Jens Erik Petersen vandt mere end otte mio. kr. i Lotto sidste år. Han delte gevinsten med sine børn og har siden købt adskillige amerikanerbiler. Dermed er han et mønstereksempel på en Lotto-vinder. De fleste glemmer, hvad det faktisk var, de drømte om, når de vinder den store gevinst. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slagter Jens Erik Petersen læste i lokalavisen. Det var i 2013. Den store Lotto-gevinst var endnu ikke hævet i Anne-Maries Boghandel i Nysted. Halvanden uge var gået, siden han som altid havde spillet Lyn-Lotto. Han måtte hellere undersøge sagen. I butikken hviskede Anne-Marie noget til ham.

»Hvorfor hvisker du,« spurgte Jens Erik Petersen.

»Det er, fordi der er mere end 10.000,« svarede hun.

Som anvist på en seddel gik han i banken i Nykøbing Falster.

»Skal vi gå ind ved siden af?«, spurgte den unge kvinde bag skranken, og den dengang 73-årige slagter var ikke sen til at svare:

»Ved du hvad, det tror jeg, jeg er for gammel til,« sagde han og han understregede, at det var helt okay at tale om hans gevinst i et åbent kontorlandskab.

En bankansat sagde derefter det, Jens Erik Petersen aldrig vil glemme: Otte millioner et hundrede og syvogfyrre tusind ethundrede og to og tyve kroner.

»Jeg fik en blå seddel, hvor beløbet stod på. Den dag i dag aner jeg ikke, om jeg fik drukket kaffen færdig. Jeg var tom.«

Jens Erik Petersen havde spillet Lyn-Lotto med sine to voksne børn. De delte beløbet i tre lige store dele.

»Den største glæde er at se børnene blive gældfri,« siger den jordbundne Jens Erik Petersen i dag, mens pressen vimser omkring ham og et par andre Lotto-vindere på Toga Vinstue i det indre København.

Danske Spil holdt pressemøde i går. Lotto-spillet fylder 25 år 7. oktober, og TV-journalisten Ole Stephensen har bidraget med en lille bog med interview med en håndfuld Lotto-vindere.

For sin tredjedel af gevinsten købte Jens Erik Petersen en andelsbolig. Nye møbler og en elevationsseng til 45.000 og et TV på 75 tommer. Og han inviterede sine børn ud på middag. Han kunne godt tænke sig at se Grønland og få et sommerhus på vestkysten, men er blevet for gammel, synes han. Til gengæld vil han se New York og Los Angeles, »for dér kan man gå på gaderne«, og han interesserer sig for Cadillac’er.

»Nu kom muligheden så for at købe en. Så jeg sagde til mig selv: Ved du hvad, Jens? Du vil have en Cadillac Eldorado 8,2 liter fra 1972.«

Det fik han. Senere blev det til en 325 hestes Cadillac SRS 325, 4,2 liter og for nylig det, der går for at være verdens største personbil: En Ford Lincoln. 5,96 meter lang. To meter bred.

Slagter-millionæren er en undtagelse fra det, som ifølge Danske Spils millionærrådgiver Harry Aamann er Lotto-vinderes akilleshæl. Gennem vinstuens sludren kommer han med en opfordring til alle os, der bare VED, at vi snart vinder i Lotto:

»Tag familien med på ferie. Hold en fest. Markér at der er sket noget dejligt i jeres liv.«

Harry Aamann forklarer:

»Når folk først har vundet, så glemmer de drømmene, de havde, inden de vandt. Vi går alle sammen og tænker på, hvad vi ville gøre, hvis vi vandt. Der indgår som regel et stort forbrug. Når folk så vinder, så bliver de helt tynget af det ansvar, det er at forvalte så mange penge, og så begynder de at tænke på at anbringe pengene sikkert, og på hvordan de kan få mest udbytte af dem. De kan næsten blive helt smånærige.«

Lykkefølelsen ændrer sig ikke

Jens Erik Petersen har alle dage været en fornuftig mand med styr på det meste. På den måde bekræfter han flere undersøgelser af fænomenet »hov, jeg er blevet millionær«.

En af de mest omtalte af slagsen blev publiceret i Journal of Personality and Social Psychology i 1978. Man sammenlignede vindere af Illinois State-lotteriet med ikke-vindere og med folk, der havde været udsat for en alvorlig trafikulykke. Konklusion: Pludselig rigdom forstærker vinderens aktuelle situation, men ændrer ikke vedkommendes grundlæggende følelse af velvære.

Med andre ord: Hvis du er utilfreds og ulykkelig, vil en stor gevinst formentlig gøre ondt værre, fordi du sikkert ikke er god til at forvalte penge, og du måske omgiver dig med folk, du ikke stoler på. Hvis du derimod føler dig tilfreds med dit liv, har du sandsynligvis tjek på din økonomi og har solide og blivende venskaber. En stor lotterigevinst vil forstærke disse forhold.

Jens Erik Petersen kunne ikke være mere enig:

»Jeg bliver aldrig dum at høre og se på. Jeg er stadig den Jens-goddag-mand-økseskaft, jeg var før. Jeg har ikke fået nye vaner. Jeg tipper hver uge for en halvtredser, hverken mere eller mindre. Nej, penge er stadig kun et betalingsmiddel.«

Undersøgelsen fra 1978 viste, at Jens Erik Petersen er en af Lotto-statistikkens dydsmønstre. Lykkeniveauet hos Lotto-millionærer topper, lige når de har vundet og vender tilbage til »normalen« efter få måneder.

I modsætning til Danske Spils egen undersøgelse fra 2010, der viste at vindernes liv efter gevinsten ændrer sig »positivt« eller »meget positivt«, så viser undersøgelsen fra 1978, at Lotto-vindere ikke bliver specielt meget lykkeligere end ikke-vinderne.

De fleste mennesker, viste svarene fra deltagerne, har et vist niveau af lykke, og selv efter livsændrende begivenheder vender folk tilbage til deres kendte lykkeniveau.

Et ubehageligt opkald

Taler man Lotto-millionærer, kommer man ikke uden om de spektakulære eksempler på folk, der har klattet millionerne væk. Familiefejder. Misundelse og personlig deroute i kølvandet på den pludselige rigdom. Men ikke for Jens Erik Petersen.

Der må have været nogle udfordringer ved at blive så hurtigt rig?

»Nej. Eller jo. Jeg har fået fem tiggerbreve. Det var en enlig mor på Møn, der skrev til mig, at hun fornemmede, at jeg havde hjertet på rette sted. Jeg er jo gammel slagter og tænkte: Ja, mit hjerte sidder i venstre side ligesom hos dig. Hun ringede mig så op og fortæller, at hun havde en datter på 17 år og lige havde mistet sin seksårige søn. Det var meget ubehageligt at høre om. Men det kan være løgn. Så siger hun: Det drejer sig om 200.000 kroner. Så siger jeg: Ved du hvad, min søde pige. Skal vi ikke være helt enige om, at vi to aldrig har talt sammen. Der må være andre, der kan hjælpe dig end en vildt fremmed mand. Så lagde jeg røret og har ikke hørt fra hende siden.«