DA: Sæt ikke næsen op efter 33.000 praktikpladser

Det er urealistisk at tro, at der kan oprettes 33.000 praktikpladser til studerende på erhvervsuddannelser, som en ny rapport ellers viser, mener Dansk Arbejdsgiverforening.

Læs mere
Fold sammen

Det er ikke helt så nemt at finde 33.000 praktikpladser til de studerende på landets erhvervsuddannelser, selvom en ny rapport konkluderer, at det kan lade sig gøre.

Det fastslår chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Simon Neergaard-Holm, på baggrund af rapporten, som Deloitte har lavet for Undervisningsministeriet. Den viser, at der er potentiale for, at danske virksomheder kan oprette 33.000 flere praktikpladser til de 11.000 studerende, der mangler en læreplads, før de kan gøre deres uddannelse færdig.

»Jeg tror ikke, man skal sætte næsen op efter 33.000 nye praktikpladser. Det har ingen gang på jorden. Det kræver en stor indsats at få fat i de her virksomheder,« siger chefkonsulenten, der dog ikke helt udelukker muligheden for at få flere studerende i praktik.

»Vores egne beregninger viser, at hvis de skoler, der er dårligst til at skaffe praktikpladser, gør ligesom de skoler, der er bedst til at skaffe praktikpladser, så ligger der omkring 5.000 praktikpladser, som vi kan aktivere,« forklarer han.

For at disse praktikpladser bliver brugbare, skal blandt andet kontakten mellem virksomheder og skoler oprustes, mener chefkonsulenten:

»Vi skal have praktikpladskonsulenterne på erhvervsskolerne til at tage ud og opsøge virksomhederne og tale med dem om eleverne. Og vi skal sætte fokus på, at vi har nogle virksomheder, der kommer til at mangle arbejdskraft i fremtiden og derfor allerede nu bør tænke på at uddanne fremtidens faglærte.«

Men det er ikke alene erhvervsskolernes ansvar at få skabt flere pladser gennem mere opsøgende arbejde, understreger Simon Neergaard-Holm. Også DA og LO har ifølge DA-konsulenten del i ansvaret.

»Rapporten skal ikke bruges til, at vi peger fingre ad hinanden, men derimod må alle i arbejdstøjet og arbejde for, at der er tilstrækkeligt med praktikpladser,« siger han og fastslår:

»Vi er nødt til at gøre en ekstra indsats her, for virksomhederne skal bruge elever, fordi vi kommer til at mangle faglærte i fremtiden. Derfor opfatter vi det som en bunden opgave at sørge for, at vores virksomheder opretter praktikpladser.«?Deloittes analyse viser, at kun hver fjerde virksomhed uddanner lærlinge.