Da OL kom til Amalienborg

På første møde mellem kronprins Frederik og i IOC-følgegruppen var en række sprængfarlige politiske emner på dagsordenen. Det var Kronprinsen, der bød velkommen, men den uformelle leder af gruppen er departementsråd Thomas Ahrenkiel.

Uanset hvad statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) mener om kronprins Frederiks kandidatur til IOC-toppen, så kom OL til Amalienborg i onsdags. Her var Kronprinsen vært ved det første møde i den koordinationsgruppe, der skal guide ham frem mod IOC-posten.

Kronprinsen bød selv velkommen, hvorefter embedsfolkene tog fat. Følgegruppen er ikke nogen af mødedeltagernes idé. Og slet ikke Kronprinsens. Initiativet er en serv fra regeringen, der skal sikre, at Kronprinsen ikke kommer på glatis og i skred på tværs af regeringens politik under sit arbejde mod og sin kommende deltagelse i IOCs øverste ledelse. Men det spolerede ikke den professionelle stemning omkring bordet, hvor en lang række tunge emner blev præsenteret for vores kommende konge og – måske – fremtidige IOC-medlem.

»Kronprinsen skal være velinformeret om, hvordan den politiske linje er. Man vil sikre sig, at han overhovedet ikke er i tvivl om, hvor problemerne kan ligge,« siger en kilde.

Under den politiske work-shop på Christiansborg var der meget at arbejde med. Punkterne var bl.a.: Regeringens holdning til Kina som værtsland, regeringens holdning til Kinas håndtering af Tibet, tibetanernes protester, ventede protester i forbindelse med den olympiske ilds kurs mod Peking, regeringens holdning til menneskerettigheder, EUs og Danmarks politiske linje over for Kina.

Kulturministeriet, Udenrigsministeriet og Statsministeriet var repræsenteret med fire topembedsmænd. Kongehusets kommunikationschef samt Kronprinsens privatsekretær deltog også. Mødet var i øvrigt blevet fremrykket på grund af den varme debat om mulig boykot af de olympiske lege.

Statsministeriets opgave
Efter en time var mødet slut. Selv om det var Kronprinsen, der bød velkommen til mødet, var indkaldelsen ikke sket på hans brevpapir. Indkaldelse og koordinering af kalendre forud for møderne er en opgave, der ligger i Statsministeriet.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har understreget, at gruppen er nedsat, »så der ikke opstår noget modsætningsforhold mellem, hvad regeringen står for, og hvad Kronprinsen siger. Men kronprinsen er stadig fri og uafhængig«.

Mødet på Amalienborg i onsdags er det første i en lang række. Tre-fire gange om måneden skal gruppen træde sammen og opdatere Kronprinsens politiske radar og påløbsbremse forud for kampen om IOC-topposten. Det understreger dels, at regeringen tager sagen særdeles alvorligt. Dels vil det ikke give mening at have en politisk følgegruppe, hvis mødekadencen var for langsom til at kunne håndtere og forudsige aktuelle sager.

Det er helt bevidst, at følgegruppen ikke er blevet udstyret med en formel leder. Men bedste bud på den uformelle chef er Thomas Ahrenkiel, departementsråd og udenrigspolitisk rådgiver i Statsministeriet.

Det er ikke første gang den nu 41-årige Ahrenkiel fører en prominent men problematisk kandidat uskadt frem til en international toppost. Han banede på kontroversiel vis Danmarks kandidat til posten som landbrugskommissær i EU, Mariann Fischer Boel (V), da hun var under anklage for inhabilitet på grund af ejerskab af en række EU-støttede landbrugsejendomme.

En uafhængig revisionsrapport skulle rense kandidaten, men det skete ikke uden input fra Statsministeriet, hvor Ahrenkiel med konkrete input til revisoren opsigtsvækkende gjorde sig til medforfatter af rapporten. Det blev en stor sag i pressen, men Danmark fik en kommissær.

Nu skal Ahrenkiel som førstedocent i statskundskab for kommende konger gøre sit til, at IOC-komiteen får et royalt dansk islæt.