Da nøgen­billeder blev en byttevare

I foråret blussede debatten om sexmobning og hævnporno igen op, da en sexvideo med en 15-årig pige blev delt mod hendes vilje. Sagen var blot den første.

Modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da det i begyndelsen af foråret kom frem, at en sexvideo med en 15-årig pige mod hendes vilje ivrigt blev delt mellem tusindvis af unge, blev sexmobning det store samtaleemne.

Videoen fra marts 2015 var af så grov karakter, at psykolog og rådgiver hos Red Barnet, Kuno Sørensen, betegnede sagen som en af de værste seksuelle krænkelser optaget på kamera i Danmark. Pigen selv betegnede hændelsen som et overgreb og fortalte til Information, at hun ville have taget livet af sig selv, hvis hun ikke havde fået så meget hjælp og støtte i den efterfølgende periode.

Trods sagens grove karakter skulle det dog hurtigt vise sig, at der ikke var tale om et enkeltstående tilfælde. Videoen tegnede derimod et klart billede af en tendens, der udviklede sig blandt landets unge.

Berlingske har i den efterfølgende tid beskrevet, hvordan sexvideoer, nøgenbilleder og grænseoverskridende optagelsesritualer til diverse skoleforeninger findes på flere af landets gymnasier, og der dukkede hurtigt adskillige historier om sexmobning op.

Kort efter at historien om sexvideoen blev en offentlig kendt sag, kom det frem, at det vrimler med Facebook-sider, hvor der offentligt deles billeder af halvafklædte elever, informationer om, hvem der kysser med hvem, og der sladres om seksuelle eskapader fra skolefesterne.

Samtidig kunne Berlingske beskrive, hvordan unge drenge flere steder på nettet efterspørger nøgenbilleder af piger, som de kender ved navn eller har et billede af.

På siderne efterlyser drengene billeder eller videoer, som andre har fået sendt, eller materiale, man har hacket sig til, og det bliver alt sammen brugt som en slags byttekort. På den måde skal drengene kun lokke ét billede ud af en pige for nemt at få ti igen – og selv om en pige skulle finde sit navn og billede på en af siderne, er der ikke meget at stille op, for alle brugerne går under et anonymt dække.

Sexistisk kultur

Det er dog ikke kun uvidende piger, der udstilles viralt. I kølvandet på debatten blussede diskussionen om den sexistiske kultur, der hersker på landets gymnasier, op.

En video på YouTube viser, hvordan en optagelsesprøve til festrådet på Gammel Hellerup Gymnasium kunne se ud: I et af skolens klasselokaler danser en mandlig elev rundt og giver – kun iført g-streng – en lapdance til en pige, der sidder placeret på en stol.

I en anden video fra Horsens Statsskole ses en næsten nøgen dreng blive spanket med en dildo bagi foran skolens elever, mens en video fra Facebook viser, hvordan en dreng får skaftet af en toiletbørste stukket mellem ballerne af en anden elev.

Rektor fra Horsens Statsskole bekræftede over for Berlingske, hvordan videoer af håbefulde kandidater til festrådet, der både indeholder smerte og nøgen befamling, var blevet vist i frikvarterer på skolen.

På Gammel Hellerup Gymnasium besluttede rektor Jørgen Rasmussen at lukke skolens kontroversielle blad »Mosquito«, efter at det kom i mediernes søgelys, at flere elever havde fået deres sexliv udstillet i skolemagasinet, og at billeder af mindreårige i kompromitterende situationer var blevet delt på nettet.