Da Langballe mødte Hornbech i retten

De to folketingskolleger stod i går over for hinanden i Københavns Byret i en noget særpræget sag, hvor Langballe har stævnet Hornbech for at have fejlciteret ham i hendes debatbog »Tale er guld«.

Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvad definerer et citat? Hvad definerer en personlig fortolkning? Og er der forskel på islam og muslimer?

Det er de essentielle spørgsmål i den strid om ord og udlægninger, der i går udspillede sig i Københavns Byret mellem de to folketingsmedlemmer Jesper Langballe fra Dansk Folkeparti og Venstres Birthe Rønn Hornbech. »Husk, at du ikke må ryge, Jesper«.

»Det ved jeg,« lød den første ordudveksling mellem de to, da de sad over for hinanden og ventede på dommerens ankomst pakket ind som nonchalante, humoristiske kommentarer, men med en underliggende syrlighed og så var tonen slået an. Dagen igennem blev de to parters opfattelse af sagen vendt og drejet i en grotesk udveksling af små, spydige stikpiller, dog pakket ind i den høflighed og formelle takt og tone, der sig hør og bør i en retssal.

Sagen udspringer af en formulering i Hornbechs bog fra 2006, hvor hun skriver at »muslimer med Jesper Langballes ord er en pest over Europa«.

Jesper Langballe har stævnet hende for fejlagtig gengivelse, fordi han i folketingssalen har kaldt religionen islam, og ikke muslimer, en »pest over Europa«. Birthe Rønn Hornbech mener på den anden side ikke, at formuleringen er uberettiget, fordi den er et udtryk for hendes egen fortolkning af DFerens holdning, og fordi hendes ret til at ytre sin egen opfattelse af tingene ikke kan begrænses.

I første omgang sendte Langballe et brev til Hornbech og forlaget Gyldendal og krævede en berigtigelse det kom der ikke noget ud af . Og efter et sandt farceagtigt forløb med en stævning, der ikke kunne forkyndes, og udtalelser i medierne om chikane fra modparten, er det nu op til retten at vurdere, hvem der har ret.

»I glemte at sige, at der i brevet til forlaget blev krævet, at bogen ikke måtte udkomme i 2. oplag. Det gjorde den,« trumfede Hornbech i går og sendte et lille, selvtilfreds smil i retning af modstanderne. Hun fik dog igen af samme skuffe.

»Nu forstår jeg godt, hvorfor folketingsdebatterne trækker ud,« konstaterede Langballes advokat, Karoly Németh, tørt i forlængelse af Hornbechs proceduretale.

I advokatens fremlægning af sagen blev tiden spolet flere år tilbage for at påvise Langballes holdning til muslimer. Med henvisning til adskillige avisartikler fremførte advokat Németh, at Langballe meldte sig ud af den danske forening, efter at foreningens formand offentligt havde sammenlignet muslimer med Middelalderens pest.

»Det var for galt, og det ville jeg ikke stå model til,« forklarede Langballe.

Desuden blev folketingsdebatten fra 2002, hvor Langballe luftede betegnelsen »pest over Europa«, nøje gennemgået. Ordene blev brugt som betegnelse for islam med klare henvisninger til en bog fra 1930erne, og Langballe understregede flere gange i debatten, at han ikke gik til angreb på en befolkningsgruppe, men en religion med et totalitært tankesystem.

Denne spolen tiden tilbage og dvælen ved en flere år gammel debat var dog irrelevant i Hornbechs øjne.

»Debatten har ikke spillet nogen rolle for mig, da jeg skrev bogen, og alt det med Den Danske Forening, det er altså ikke noget, jeg går særlig meget op i,« sagde Venstrekvinden og henviste til, at hendes bog var en debatbog, der afspejlede tidens aktuelle diskussioner og debattone.

»Det er ikke et spørgsmål om, at jeg ville manipulere. Jeg kunne have brugt meget grovere gloser i direkte citat fra DF-politikere. Frevert, Kjærsgaard eller Camre, der er masser at vælge imellem, men det afgørende for mig var denne uhyrlige glose: pest,« forklarede hun.

Og ifølge hende er det hip som hap, hvorvidt Langballe har brugt glosen om islam eller muslimer.

»Betegner man islam som en pest, så leder det tankerne hen på de mennesker, der så må tænkes at være bærere af pesten,« sagde hun, og fik både Langballe og hans partifælle Søren Krarup, der fulgte sagen fra tilskuerbænken, til demonstrativt at ryste på hovedet.

»Sagsøgte (Hornbech, red.) mener åbenbart, at muslimer og islam er det samme, og det viser jo bare hendes mangel på evne til principiel tænkning,« lød det verbale modangreb fra advokat Németh.

Der falder afgørelse i sagen den 17. september. Hvis Jesper Langballe vinder sagen, skal Birthe Rønn Hornbech berigtige sin formulering i bogen.