Da klappen gik ned for hr. Randbøll

Patient nummer 100 med Rigshospitalets nye lyskeindgreb i hjertet er ovenud begejstret for »sin TAVI«.

Mogens Randbøll blev jubilæumspatient nr. 100. Og dagen efter indgrebet vankede der et stykke lagkage fra Rigshospitalet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig skulle Mogens Randbøll slet ikke have haft sin nye hjerteklap sat ind gennem lysken. I en alder af 84 år var han alt for sund og rask til det skånsommere indgreb - han kunne godt tåle at få åbnet brystkassen.

»Jeg truede med, at så måtte jeg jo gå hjem og blive endnu dårligere. Og det var kun halvt i spøg,« siger den tidligere viceskoleinspektør, der havde været på nettet og læse om det nye indgreb.

En ny hjerteklap var bydende nødvendig. Siden den første stakåndethed meldte sig for tre-fire år siden, var farven langsomt drænet helt ud af kinderne og livet på den ellers meget aktive pensionist.

»Før dyrkede jeg stavgang og cyklede. Nu sad jeg bare i lænestolen og kiggede ud på terrassen,« siger Mogens Randbøll, der efter sin hustrus død i 1997 flyttede til den praktiske otiumbolig i Søllerød, klos op ad Geelskov.

Han har aldrig før været alvorligt syg, så den snigende træthed og pressen for brystet var ikke noget at gå til lægen med. Det var nok »bare lidt astma«.

Jubilæumsklappen

I sensommeren sidste år gik han dog til lægen og blev hurtigt henvist til Rigshospitalet, hvor han blev tilbudt at være med i hjerteklap-forsøget, som trods alt ville give en fifty-fifty-chance for at få det eftertragtede lyskeindgreb.

Han vandt i lotteriet, og på befrielsesdagen den 5. maj satte hjertelægerne en ny hjerteklap ind via lysken. Det var TAVI-indgreb nummer 100 på Riget, og hele afdelingen fejrede det med lagkage.

»Jeg var i fuld narkose og anede intet om jubilæet, men dagen efter fik jeg mit stykke lagkage til formiddags­kaffen,« siger Randbøll, som ikke har haft gener eller smerter efter indgrebet.

Den nye klap har nu siddet halvanden måned i hans hjerte, og der er stadig en smule stakåndethed tilbage. Men Randbøll kan igen gå ture i Geelskov, han er hoppet på cyklen igen og har overskud til at tage ud og holde foredrag som før.

Den anden dag spurgte hans veninde i spøg, om han havde taget læbestift på: Så meget farve er der kommet tilbage i Mogens Randbøll, siden klappen gik op igen.