Da kirkegården blev selfiernes lyserøde forlystelsespark

På Bispebjerg Kirkegård i København blomstrer kirsebærtræerne i øjeblikket, og alléen og den lyserøde blomsterbaldakin, som træerne danner, tiltrækker tusinder af mennesker og forvandler folk i alle aldre til selfie-dronninger.

Kirsebærtræerne på Bispebjerg kirkegård. Grenene hives ned så de passer bedst muligt til en selfie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Mellem gravsten for faldne tyske soldater og den ateistiske gravplads på Bispebjerg Kirkegård løber en allé omgivet af kirsebærtræer. Frakkeklædte mennesker myldrer ned ad alléen med en smartphone i den ene hånd og et familiemedlem eller en ven i den anden.

Sjældent er en kirkegård set så levende, som når kirsebærtræerne blomstrer på Bispebjerg Kirkegård i det nordvestlige København.

»Man skal passe på ikke at blive trampet ned,« kommenterer en ældre mand, da han sammen med sin kone baner sig vej gennem menneskemængden, der består af folk i alle aldre.

Her er flest danskere, men også en del turister i et område af København, som folk normalt ikke valfarter til.

»Gad vide, hvor mange kinesere her er,« undrer en mand sig. Man kan på alléen høre brudstykker af samtaler på kinesisk, svensk, engelsk og thai.

Kirsebærtræerne på Bispebjerg kirkegård er fra 1992. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Det er svært at få øje på nogen, der ikke har en smartphone i hånden, men i modsætning til andre situationer, hvor folk med smartphones isolerer sig fra omverdenen, går mennesker, smartphones og natur her på kirkegården op i en harmonisk treenighed, hvor selfiere er et fælles projekt. Både helt små børn og ældre mennesker fotograferer med deres telefoner, mens de griner, afprøver forskellige vinkler og sammen tjekker resultatet.

En glemt selfiestang bliver indleveret til en af de frivillige »kirsebærguider,« som hjælper folk med at finde vej, og som nogle gange minder folk om, at man ikke skal knække grene af træerne eller sætte sig på græsset, hvor der er grave.

Langs kantstenene på den asfalterede allé ligger små, lyserøde kirsebærblade. Der er allerede en del, for det blæser meget. Både børn og voksne samler det op i håndfulde og kaster det i vejret, så det falder ned som konfetti omkring dem, mens de får taget deres billede.

Kirsebærtræerne på Bispebjerg kirkegård. Pornchanok Nielsen, Daeng Petersen og Paweena Østerby tager billeder der skal på facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Tre kvinder fra Lyngby fotograferer skiftende hinanden mellem kirsebærgrenene. De kommer oprindeligt fra Thailand og er taget til Bispebjerg, fordi de har set et billede af kirsebærtræerne på Facebook, som en veninde har delt.

»I Thailand hørte vi meget om Sakura (japansk for kirsebærtræ red.) i Japan, og da vi så billederne i går, tænkte vi, at nu behøver vi ikke at tage til Japan. Foråret er flot i Danmark. Det er, som om livet står op, når der kommer blomster, og nu kan vores familie og veninder i Thailand også se det,« forklarer den ene kvinde.

»Alle billederne skal på Facebook, så familien i Thailand kan se, hvordan vi har det. Vi har et dejligt liv i Danmark. Vi er glade,« tilføjer en anden kvinde, og de griner alle tre i kor, inden de bevæger sig ned ad den skrående græsplane og væk fra de lyserøde kirsebærtræer.