Da Kim Scheel åbner omstridt app bliver han chokeret: »Noget af det tenderer til softporn«

På videoappen TikTok styrer algoritmen, hvilke videoer brugerne bliver præsenteret for. For familiefar Kim Scheel blev nogle videoer »alt for meget« i forhold til, hvad han mener, at børn bør se. Han har valgt at undersøge appen sammen med sin niårige datter og 13-årige søn. Se herunder, hvordan det gik.

 
Se her, hvordan det gik, da den lille familie sammen bevægede sig ind på videoappen TikTok. Produktion: Siri Philippa Hollmén Olesen Fold sammen
Læs mere

Familien Scheel sidder tæt samlet om spisebordet i Birkerød og kigger på en iPhone-skærm, idet en kvinde i en meget lille, rød bikini hiver sig op af en swimmingpool og svinger sit lange hår tilbage.

»Holy shit, der er lidt tøj på der. Det er jo fuldstændigt vanvittigt.«

Ordene flyver ud af 13-årige Axel. Han er ikke i tvivl om, at kvinden i videoen vil vise, at hun har store bryster.

Familiefaren, Kim Scheel, har indvilget i at teste TikTok-appen sammen med sin niårige datter, Elinor, og sin 13-årige søn, Axel. Sammen ser de på nogle af de krops- og skønhedsidealer, der bliver delt på appen, som netop har været en af grundene til, at Kim Scheel og hans hustru ikke ønsker, at deres børn gør brug af mediet.

»Noget af det tenderer til softporn,« siger han og fortsætter:

»Vi kan ikke selv vælge dette indhold fra. Det bliver automatisk spyttet ind i hovedet på børnene mellem kattevideoer og skateboard,« siger han.

Berlingske kunne søndag beskrive, at halvdelen af de helt unge børn i Danmark er på TikTok, hvor de med en »forbedringsknap« blandt andet kan skrue op og ned for, hvor store dådyrøjne eller hvor smalle kindben, de vil have i deres videoer.

Her beskrev eksperter blandt andet, at filtrene kan udgøre en »farlig cocktail«, hvis de kombineres med dårligt selvværd, ensomhed eller usikkerhed.

Familien undersøger også, hvordan niårige Elinor kan bruge TikToks »forbedringsknap« til at skrue op og ned for, hvor hvide tænder, glat hud og hvor meget makeup, hun kan få på. Storebror Axel bliver begejstret, da alle filtrene ved et enkelt klik forsvinder fra lillesøsterens ansigt.

»Jaaa, Tulle – nu ser du meget pænere ud.«

Her kan du se Elinor med og uden filter:

Berlingske har forsøgt at få et interview med TikTok om »forbedringsfiltrene«, om dette har indflydelse på børn og unges selvværd, og i hvilket omfang TikTok anvender filtrene til at indsamle data fra brugerne. Det har ikke været muligt at få dette interview.

Se den fulde video med familiens reaktioner i toppen af artiklen.