Da Asmaa og hendes spindoktorer snublede i Grundloven

Enhedslistens Asmaa Abdol-Hamid understregede først i et interview med Berlingske Tidende, at hun ikke automatisk vil skrive under på Grundloven, som det kræves af nyvalgte folketingsmedlemmer. Senere vendte hun dog tilbage med en garanti om, at hun nok skal underskrive den. Måske godt hjulpet på vej af to spindoktorer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslistens folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamid har det svært med den danske grundlov. Så svært, at hun nu sår tvivl om, hvorvidt hun har tænkt sig at underskrive Grundloven, som det kræves af alle nyvalgte folketingspolitikere.

Sådan lød konklusionen på denne historie, da Berlingske Tidende for snart en uge siden forlod Enhedslistens gruppeværelse på Christiansborg efter et interview med Asmaa Abdol-Hamid. Men så kom to af Enhedslistens spindoktorer ind over historien.

Hendes ene spindoktor påstod, at Asmaa havde sagt det for sjov, og den anden henvendte sig og bedyrede, at Asmaa helt havde misforstået spørgsmålene om Grundloven. Til sidst satte Asmaa selv trumf på ved at ringe op og hævde, at hun havde sagt: »Jeg vil helt sikkert skrive under på, at jeg overholder Grundloven.«

Men hvordan kan der opstå så stor forvirring om noget så grundlæggende som Grundloven? Tjaa, efter en række uheldige udtalelser med efterfølgende tilbagegang i Enhedslistens vælgeropbakning har Asmaa Abdol-Hamid gennemgået intens medietræning og mandsopdækkes nu af Enhedslisten via spindoktor Thomas Nikolaj Heltoft.

Da Berlingske Tidende sidste fredag interviewer Asmaa er spindoktor Heltoft med som sekundant.

»Jeg har det svært med, at folk på offentlig forsørgelse kan fratages stemmeretten gennem Grundloven, at kongehuset har så fremtrædende en plads, og at folkekirken spiller så afgørende en rolle. På det punkt har vi ikke fuld sekularisme (adskillelse mellem kirke og stat, red.) i Danmark, og jeg har ikke lyst til at skrive under på noget, som jeg er så dybt uenig i,« sagde Asmaa Abdol-Hamid.

Ingen forvirring her. Men som betingelse for overhovedet at få lov til at tale med Asmaa, har Berlingske indvilliget i, at Enhedslisten må få lov til at godkende Asmaas citater inden artiklen bliver trykt – der var en vis »sprogmæssig barriere«, lod Thomas Nikolaj Heltoft forstå.

Men da spindoktoren onsdag skal godkende citaterne, vil han ikke kendes ved dem. Asmaa Abdol-Hamid har udtalt sig i spøg, forklarer han: »Selvfølgelig vil hun skrive under.«

Ny overfrakke
Senere på dagen ringer en anden af Enhedslistens spindoktorer Mikkel Skov Petersen til Berlingske Tidende. Han har overtaget arbejdet, fordi spindoktor Heltoft er væltet på cykel og har brækket ikke bare den éne, men begge albuer.

Asmaas nye overfrakke får tilsendt artiklen.

Og så går det stærkt. Han har snakket med Asmaa. Og hun tvivler nu ikke længere på Grundloven for sjov, men har blot misforstået spørgsmålet. Asmaa tror, hun med sin underskrift skal stå inde for alt, hvad der står i Grundloven – men underskrive, at hun vil overholde Grundloven, det vil hun.

Efterfølgende ringer Asmaa selv. Det er samtale nummer seks om, hvorvidt Asmaa vil eller ikke vil underskrive Grundloven: »Jeg sagde til dig, at jeg ville skrive under, det sagde jeg til sidst i interviewet,« hævder Asmaa nu og forklarer uddybende:

»Jeg vil gerne have Grundloven ændret, men det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke vil skrive under på at overholde Grundloven, for det vil jeg. At jeg overholder Grundloven, og det er det, man gør, når man kommer i Folketinget, men det er ikke, at man er enig i alle passager i Grundloven.«

Så vidt så godt. Den ene af Enhedslistens to spindoktorer får lov at runde sagaen af. I en mail til redaktionen skriver pressedoktor Petersen:

»Jeg håber ikke, hvis gårsdagens sagsbehandling var alt for frustrerende for dig. Hvis du har kritikpunkter af vores/min håndtering, så må du meget gerne sige til.«