Da 13-årige Isabels liv ændrede sig på et øjeblik

I sommer flyttede 13-årige Isabel fra Esbjerg til København. Alene. Halvanden times prøver og det var afgjort: Hun kunne blive balletdanser for livet. Måske.

På et øjeblik var det afgjort: 13-årige Isabel Dokkeldal (i midten) skulle flytte alene fra Esbjerg til København for at blive balletdanser. På et øjeblik kan det også slutte igen. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver aften, før hun går i seng, peger Isabel Dokkedal kameraet på sin iPhone ind mod håndfladen, snupper et billede i den mørke hulning og skriver med små bogstaver på tastaturet: »Godnat«. Det er en snapchat til lillesøster på ni, der stadig bor hjemme i Esbjerg. Tre en halv time fra Dronning Margrethe Kollegiet i København. Og en rejse tilbage til Isabels gamle liv.

I sommer kørte familien fra villaen i Hjerting ved Esbjerg til København for at sætte 13-årige Isabel af på hendes nye værelse. Alene. Som et af 14 børn fra provinsen har hun nemlig fået chancen for at udleve sin drøm om at blive balletdanser på Det Kongelige Teater, og det betyder træning og skolegang fra 08.30 til 17.30 hver dag.

»I starten var det bare sådan: Ahh – totalt vildt!!,« siger Isabel. »Senere afdæmpede det sig lidt.«

Selv når Isabel bliver begejstret, taler hun fattet, fornuftigt, høfligt.

Men det var alligevel helt særlig i august at ankomme til det tomme værelse med de skilbare Montana-møbler og gøre det til sit eget. På Dronning Margrethe Kollegiet, der tilhører balletskolen, bor, spiser, træner og sover de 14 talentfulde dansepiger- og drenge fra Fyn og Jylland. Seks dage om ugen.

Fra kollegiet og balletskolen fører sågar en smal korridor direkte til træningssalene på Gamle Scene. Det er her, i August Bournonvilles Passage nr. 3 på Kongens Nytorv, de unge lever deres liv.

Med i bilen var Isabels trikoter og balletsko, et billede af bedsteveninden fra Hjerting, et ditto af storebror, nogle fyrfadslys til at skabe hygge og en Kay Boyesen-abe. Den lille spraglede figur, som lillesøster havde lavet, ville hun egentlig også gerne have haft med. Men der var ikke plads til det hele.

»Jeg havde på forhånd besluttet mig for at køre den helt lyserøde stil på mit nye værelse i København. Det skulle være piget og moderne, og så passede den ikke rigtig ind.«

Det øjeblik, der med ét ændrede rammerne om hendes liv, forsøgte hun at underspille så godt hun kunne.

6. juni gik hun til optagelsesprøve hjemme i Esbjerg med otte andre håbefulde balletbørn. Efter to måneders intensiv træning, halvanden times eksamen og fire timers ventetid kom svaret:

»Jeg ville det bare rigtigt, rigtig, rigtig gerne. Så jeg var meget nervøs og havde spist virkelig meget pizza. Jeg tænkte på, hvordan jeg ville indrette mit nye værelse, men så tænkte jeg også på, hvad jeg skulle gøre, hvis jeg nu kom ind og nogle andre ikke gjorde. Min mor og jeg aftalte, at vi skulle lave pokerface, men jeg kunne alligevel ikke holde masken og begyndte at grine helt vildt. Min glæde røg bare ud.«

Sådan er det at være 13 år.

Indtil øjeblikket senere, hvor veninden Freya blev kaldt ind. Hun var ikke kommet igennem nåleøjet, selv om hun havde danset i længere tid end Isabel. Og så blev stemningen trykket, for man kan jo ikke rigtig tillade sig at sige, at man selv er helt vild god, for betyder det så, at dem, der ikke gik videre, er dårlige?

»Jeg vidste slet ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv. Jeg gik hen og krammede hende, men kunne ikke holde ud, at det hele var så underligt, så jeg gik bare hen til min mor og sad.«

Sådan er det også at være 13 år.

Vil ikke tilbage til Jylland

Det bedste ved Esbjerg er stranden, og Esbjerg-jokesene og veninden Josefie.

Det værste er lugten af fisk.

Det bedste ved København er Det Kongelige Teater. Og at kollegiet ligger lige over for Magasin.

På balletskolen kan man blive sorteret fra hvert år, så ingen ved, hvor længe eventyret varer. Består hun alle prøverne, kan hun potentielt blive boende på kollegiet, til hun er 18 år. Men det kunne også slutte lige så hurtigt, som det er begyndt. Det vil Isabel dog slet ikke tænke på.

Hun har aldrig haft hjemve. Siger hun. Det er dejligt at være hjemme hver tredje weekend, og det var hyggeligt at være hjemme i efterårsferien. I eftermiddag skal hun på turne til Varde, og i morgen kommer hendes forældre og ser hende optræde i Skjern.

Men alene tanken om, at det skulle være omvendt – at hun boede i Esbjerg og kun så sine nye bedste venner fra balletten i ferierne – er uudholdelig. De unge på kollegiet er hendes liv nu. Balletten er hendes drøm.

»Jeg savner min lillesøster og min hund. Jeg savner hele min familie,« siger Isabel.

Men når hun står på Gamle Scene stadset op i kostume og det er hende, publikum klapper af, er det adskillelsen værd. Der er jo telefoner. Og snapchat. Og nu er lillesøster på ni også kommet på talentlinjen i Esbjerg, så det kan jo være, at de forenes i København om nogle år.

»Jeg havde ikke tænkt så meget over, hvordan det ville blive at komme herover, for jeg var bange for at blive skuffet. Men at stå på scenen er som at være med i en drøm. Det giver det største sus. Så det ville virkelig ikke være sjovt, hvis jeg pludselig skulle tilbage.«