Cykeluheld om sommeren er din egen skyld

Seks ud af syv cyklisters uheld om sommeren er soloulykker. Det skyldes alt fra poser på styret til alkoholpåvirkning.

Samtidig spiller alkohol, mobiltelefoner og generelt overmod også ind, når der sker cykelulykker om sommeren, lyder det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man vælter på cyklen om sommeren, er det sandsynligvis ens egen skyld. Det viser en opgørelse, som Sikker Trafik har foretaget for Avisen.dk.

Her fremgår det, at næsten seks ud af syv cykeluheld, der sker om sommeren, er soloulykker. Det skyldes ofte cyklisternes egen uopmærksomhed, mener specialkonsulent Søren Troels Berg fra Sikker Trafik.

»Det kan være et hul i vejen, en kantsten eller en pose, man har hængende på styret, som ryger ind i hjulet. Alting peger på en selv,« siger han til Avisen.dk.

Samtidig spiller alkohol, mobiltelefoner og generelt overmod også ind, når der sker cykelulykker om sommeren, lyder det.

»Når man kører på en cykelsti, og der ikke er andre trafikanter, så føler man sig tryg. Og mange tænker, at man ikke behøver være så opmærksom,« siger Søren Troels Berg.

Tallene fra Sikker Trafik viser, at af de 40.007 cykeluheld, der fandt sted i sommermånederne i perioden 2005-2010, var hele 34.168 soloulykker.

I Cyklistforbundet mener man, at det gode vejr om sommeren kan have noget at gøre med de mange eneulykker.

»Varmen kan spille en rolle på den måde, at folk tænker, »hvor er det dejligt at cykle«. Når omstændighederne virker utroligt fredelige, sænker folk simpelthen opmærksomheden,« siger forbundets kommunikationschef, Frits Bredal, til Avisen.dk.

Han understreger, at det overordnet er blevet mere sikkert at cykle i Danmark, og at færre cyklister har mistet livet eller er kommet til skade i trafikken i de seneste år.