Cykelløb i skyggen af borgmesters dødsfald

Før starten til tredje etape af Giro d’Italia mandag holdes et minuts stilhed for Jan Trøjborg

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag skulle have været en festdag i Horsens, når 3. etape til det verdensberømte cykelløb Giro d’Italia afvikles i Horsens. Men festen bliver noget afdæmpet, efter at byens borgmester Jan Trøjborg søndag døde af et hjertetilfælde, mens han deltog i et motionscykelløb og skulle cykle en rute på 60 kilometer.

Tredje etape afvikles som planlagt som en mindeetape for den belgiske cykelrytter Wouter Weylandt, som sidste år omkom på 3. etape på Giro d’Italia.

- Løbet i morgen vil fortsat være en mindeetape for Weylandt, men når løbsdirektøren har sagt nogle ord vil viceborgmester Peter Sørensen (S) i Horsens gå på talestolen og sige mindeord om Jan Trøjborg. Derefter bliver der holdt et minuts stilhed, oplyser pressechef Niels Frydenlund fra Giro-Start 2012 Herning-Horsens.

Jan Trøjborg deltog sammen med sit hold »Politikere for Sundhed« i motionsløbet. Holdet bestod blandt andet af folketingsmedlem Troels Lund Poulsen (V) og Eva Kjer Hansen (V). Sidstnævnt cyklede ifølge Bt.dk lige bag Trøjborg, da han væltede på cyklen.

- Jeg cykler lige bagved Jan, og pludselig holder han op med at træde, styrter af cyklen og falder i grøften, siger en stærkt berørt Eva Kjer Hansen til Bt.dk

Trøjborg fik hjertemasseage på stedet. En hjerteambulance kom straks til stede, og efterfølgende blev han fløjet direkte til Hjertemedicinsk Afdeling på Skejby Sygehus ved Aarhus, men hans liv stod ikke til at redde.En lang række politikere og andre samarbejdspartnere udtrykte i løbet af søndagen stor sorg over tabet af Jan Trøjborg, der foruden borgmesterposten også var formand for Kommunernes Landsforening og tidligere minister i sammenlagt ni år.

- Jan var en stærk og solid figur hos Socialdemokraterne gennem flere årtier. Som medlem af Folketinget, som minister og som borgmester. På poster som blandt andet forsvarsminister, industriminister, erhvervsminister og transportminister satte han et kompetent og varigt præg på regeringerne op gennem 90erne. Hans evner for at samarbejde og hans resultatorienterede livsanskuelse gjorde det oplagt, at han i 2005 blev valgt som borgmester i Horsens, byen der fyldte så meget i hans liv og virke, lød det blandt andet fra statsminister Helle Thorning-Schmidt i en pressemeddelelse.

Også tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) var trist ved meddelelsen om Trøjborgs pludselige død. Trøjborg var minister i Nyrups første regering fra 1993.

»Han var efter min mening en af sin generations bedste begavelser i Socialdemokratiet. Han var en meget nær ven for mig. Jeg er meget ked af at have mistet ham. Det er en tragedie.«

Anders Samuelsen (LA) og erhvervsminister Ole Sohn (SF) kom ligesom Jan Trøjborg fra Horsens og har også begge været aktive i lokalpolitik. Ifølge Samuelsen var Trøjborg en af landets største politikere.

Ole Sohn og Jan Trøjborg kendte hinanden fra teenage-årene, hvor de mødtes i forbindelse med fagligt ungdomsarbejde.

- Det var et smerteligt tab, da jeg fik meddelelsen om hans død i dag. Mine tanker går til familien, siger Ole Sohn.