Cykelbokse skal forhindre højresvingsulykker

Med en pulje på tre millioner kroner til de såkaldte cykelbokse vil Vejdirektoratet skabe mere tryghed i trafikken og mindske risikoen for højresvingsulykker.

Nye cykelbokse skal gøre det sikrere for cyklister i trafikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt tiltag fra Vejdirektoratet skal gøre det nemmere for bilister, der venter for rødt, at se cyklister - og på den måde reducere antallet af højresvingsulykker.

Tiltaget, de såkaldte cykelbokse, er et venteareal til cyklister foran de biler, der skal dreje til højre i et lyskryds, fortæller Marianne Foldberg Steffensen, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet.

»Cykelboksene skal gøre cyklisterne mere synlige for lastbiler, personbiler og varebiler, og de skulle gerne sikre, at vi får langt færre konflikter og langt færre højresvingsulykker,« siger hun.

Derfor giver Vejdirektoratet nu landets kommuner mulighed for at søge midler fra en pulje på mere end tre millioner kroner til at gøre deres lyskryds mere sikre med en cykelboks. Vejdirektoratet åbner for ansøgningerne torsdag, og kan bevilge op til 30.000 kroner i støtte per lyskryds. Ansøgningsperioden slutter ved udgangen af oktober.

Antallet af højresvingsulykker er dog allerede på et rekordtlavt niveau. Ifølge Vejdirektoratet er vi gået fra otte dødsfald i højresvingsulykker i 2008 til blot éet i 2014 og indtil videre et i 2015. Men der er stadig behov for opmærksomhed på området, mener Marianne Foldberg Steffensen.

»Antallet af højresvingsulykker svinger rigtig meget. Men når vi taler om det og gør noget ved det, svinder ulykkerne også,« siger hun.

»Men når de sker, er de meget voldsomme, og de er meget urimelige, for det er en kæmpe lastbil mod en lille cyklist, som ikke har en chance. Derfor er det vigtigt at skabe tryghed, og det er vigtigt fortsat at forhindre de her ulykker,« siger Marianne Foldberg Steffensen.

Vejdirektoratet har midler til 100 cykelbokse og efterfølgende evaluering af forsøgene. Er alle pengene ikke bevilget efter ansøgningsfristen 30. oktober, bliver det muligt at søge igen.