Cykel-ambassadøren takker af

En rigtig ameriCAINer bød Dronningen farvel. Den amerikanske ambassadør James P. Cain forlader Danmark, som han vil savne for vores åbenhed og hygge.

Foto: Linda Henriksen. Den amerikanske ambassadør James P. Cain var fredag i audiens hos Dronning Margrethe på Amalienborg for at tage afsked.
Læs mere
Fold sammen

- Selvfølgelig er jeg stolt. At få Storkorset af Dannebrogsordenen og overrakt af dronningen er den største anerkendelse, man som amerikansk diplomat kan få, smilede James P. Cain med blink i øjnene og sin hustru Helen ved sin side.

Efter godt tre års residens og arbejde i Danmark rejser den folkelige amerikanske ambassadør tilbage til hjemlandet. I den anledning var han i dag i audiens hos Dronning Margrethe på Amalienborg for at tage afsked.

Men der skal nok sidde flere danskere ude i det ganske land, som ikke foreløbigt glemmer James P. Cain.

I sommeren 2007 lagde han den store diplomatbil med de blå plader bag sig og kastede sig ud på en 2500 kilometer lang tur igennem landet. På cykel, forstås. Amerikaneren havde bestemt sig for at møde danskerne i øjenhøjde og lære os bedre at kende.

På sin tohjulede tur tværs over landet besøgte han alt lige fra ghettoer, skoler, imamer, præster, politikere, borgeren på gaden og børnene.

Turen sluttede på den amerikanske uafhængighedsdag 4. juli sidste år med en cykeltur fra Rådhuspladsen gennem Tivoli og videre gennem Københavns gader og stræder til ambassadørens residens i Charlottenlund.

Hans mærkesag har især været integrationen i Danmark, og i den forbindelse forholdet mellem USA og det muslimske samfund. James P. Cain udgav en bog, ”Amerikaneren”, om sine oplevelser under cykelturen, hvor han særligt beskriver sit forhold til danskerne, som han mener, bør være mere stolte af sig selv og lægge Janteloven på hylden.

- Jeg tager afsked med bedrøvelse i mit hjerte. Vi har fået mange gode venner herovre, og jeg tager bestemt mange ting med hjem fra mine år i Danmark, såsom jeres værdier, hygge, familie og kvalitetssans. Vi kan lære meget af hinanden, danskerne og amerikanerne, sagde James P. Cain, inden han og hustruen blev kørt hjem i diplomatbilen til deres to døtre.

WEB-TV: Se interview med den afgående ambassadør