Cyberkriminelle går uden om mobilerne

Hackerangreb mod mobiltelefoner er yderst sjældne, og når de rammer, er de ofte harmløse, viser en ny international undersøgelse om IT-sikkerhed.

Hackerangreb mod mobiltelefoner er yderst sjældne, og når de rammer, er de ofte harmløse, viser en ny international undersøgelse om IT-sikkerhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På mobiltelefonen kan du logge på din netbank, tjekke din e-boks og sende mails med fortrolige oplysninger.

Man skulle tro, at det ville få det til at gibbe i de cyberkriminelles lange fingre, men en ny stor undersøgelse viser, at mobilbrugerne ikke har grund til at frygte hackerangreb.

Den amerikanske IT-virksomhed Verizon står bag undersøgelsen og har kigget nærmere på 80.000 sikkerhedshændelser og 2.200 dataindbrud i 61 lande. Center for Cybersikkerhed har bidraget med dansk data til undersøgelsen.

»Verizon har langt over ti millioner mobilabonnenter i USA, og gennem analyser af de overordnede trafikdata har vi konstateret, at kun meget få - cirka 100 om ugen - bliver udsat for en eller anden form for angreb. Så truslen mod mobilerne er altså ikke ret stor,« siger Verizons sikkerhedsekspert i Danmark, Kim B. Larsen.

Han vurderer, at risikoen for at udsat for cyberangreb på mobilen er den samme i Danmark.

»Man kan godt sammenligne det amerikanske risikobillede med det danske, fordi mobiltelefonerne er de samme, og fordi de typer af cyberangreb, som rammer Europa og dermed Danmark, ofte optræder først i USA,« siger Kim B. Larsen.

Skulle man være en af de få uheldige, som får ubudne gæster på sin sin mobiltelefon, er der ifølge sikkerhedseksperten ikke grund til at frygte for hverken identitetstyveri eller en malket bankkonto. Mobilangrebene er i den relativt lave ende af kvalitetsskalaen, påpeger han.

»Når der endelig finder angreb sted, kan vi se, at angrebene oftest er lavrisikohændelser, som blot går ud på at finde ud af, hvilke hjemmesider folk besøger. Der er sjældent tale om egentlige dataindbrud i vigtige personlige oplysninger,« siger Kim B. Larsen.

Verizons sikkerhedsekspert understreger dog, at selv om mobiltelefoner fylder meget lidt i det samlede billede af cyberkriminalitet, bør man stadig tænke sig godt om og følge de almindelige sikkerhedsråd, herunder at holde både mobilens og computerens styresystemer opdateret med de seneste sikkerhedsopdateringer.