Cult om børn og energidrikke: Vi tager et stort ansvar

Forældrene - ikke producenten - står med ansvaret, når børn drikker for mange koffeinholdige energidrikke, mener direktøren for Cult.

Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dåserne med de populære energidrikke har iøjnefaldende farver og fede navne som Cult Raw Energy og F**cking Kakao Cult. Lige noget for børn.

Men der er også en advarsel på dåserne og i reklamerne. »Bør ikke indtages af børn, gravide og ammende kvinder« står der, og derfor er det ikke firmaer som Cults skyld, at et stigende antal børn og bekymrede forældre ringer til Giftlinjen, når børnene har bællet for mange dåser energidrik og får åndenød og hjertebanken.

Det mener Cults administrerende direktør, Lars Klausen, i hvert fald.

»Jeg synes bestemt, vi tager nok ansvar for, at børn ikke drikker for meget energidrik. Og nu er det jo ikke vores ansvar alene. Vores markedsføring retter sig mod ældre forbrugere, for vi er slet ikke interesserede i at sælge vores produkter til børn,« siger han.

»En stor del af vores markedsføring foregår ude på diskotekerne, hvor man skal være 18 år for at komme ind. Desuden kører vi en del konkurrencer, som man være 16 år for at deltage i. Så jeg synes faktisk, vi tager et stort ansvar. Men der vil jo nok være nogen børn, der ser op til en storebror eller storesøster, som drikker vores produkter,« siger direktøren.

Det er afsnitsansvarlig overlæge ved Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, Gesche Jürgens, der fortæller, at man får henvendelser fra alle lige fra små børn til voksne, der har drukket for meget energidrik.

»De fleste henvendelser, vi får, vedrører teenagere, der bekymrede opdager, at kroppen reagerer med hjertebanken og trykken for brystet, efter de har drukket ti til 15 eller helt op til 40 energidrikke,« forklarer hun.

Og overlægens beretning får flere politikere til at kræve handling. Enhedslisten vil helt forbyde energidrikke, mens Dansk Folkepartis fødevareordfører, René Christensen (DF), mener, at det vigtigste er, at forældrene får øjnene op for, at energidrikkene ikke er sodavand, selv om de står ved siden af læskedrikkene på hylden i supermarkedet.

Samme melding kommer fra Trine Mach (SF). Hun støtter derudover op om et forslag fra Giftlinjen, der vil have energidrikkene flyttet hen til de alkoholiske drikke. Et forslag, der også får opbakning fra de Konservative

»Det er et meget konstruktivt forslag at stille energidrikkene sammen med alkoholen, fordi det måske faktisk sender et tydeligere signal til børn og unge om, hvad de egentlig drikker. At det ikke er en saftevand, men en voksendrik,« siger fødevareordfører Charlotte Dyremose (K).

Hun opfordrer sammen med de Radikale til en dialog med branchen. Og den radikale fødevareordfører, Sanne Bjørn (R), er derfor glad for, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) efter sommerferien har indkaldt detailhandlen til en dialog om, hvordan de kan tage et større ansvar for danskernes sundhed - en dialog hvor energidrikkene ifølge Fødevareministeriet er på dagsordenen

»Det ser jeg rigtig meget frem til, for det, tror jeg, er vejen frem. Der er ikke andet at gøre politisk, for det er helt lovligt at sælge energidrikke. Men jeg vil gerne, at detailhandlen også tager et sundhedsansvar, så man har et reelt alternativt til de usunde varer,« siger hun.