Coronasæsonen er over os, men retningslinjerne er helt anderledes – her er svarene på dine spørgsmål

Hvornår skal du egentlig testes? Hvad skal du gøre, hvis du er positiv? Kommer der en ny nedlukning? Og hvad med dine børn? Berlingske til undsætning! Vi har samlet myndighedernes svar på dine spørgsmål lige her.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, demonstrerede på et pressemøde 15. august 2020, hvordan man tager et mundbind på. Denne tredje vinter med covid-19 i Danmark er der kun én specifik situation, hvor du anbefales at bruge mundbind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du har måske bemærket det – Dronningen har i hvert fald.

Måske har du hørt snøften og hosten i supermarkedskøen eller på kontoret – eller måske er du blevet indkaldt til et fjerde stik i armen.

Coronasæsonen er over os, og Sundhedsstyrelsen forventer, at vi henover efteråret og vinteren igen igen vil se pandemien blusse op. Til gengæld er retningslinjerne nogle helt andre end dem, vi har lært at kende de foregående år.

Så hvordan skal du egentlig forholde dig? Berlingske har samlet svarene på dine spørgsmål lige her.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har været i kontakt med en smittet?

Du anbefales ikke længere at blive testet, hvis du har haft kontakt til en smittet person. Det gælder heller ikke, hvis du bor sammen med en smittet person. Dermed er det, man førhen kaldte en nærkontakt, afskaffet.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har symptomer?

Hvis du oplever coronasymptomer og føler dig syg, anbefales det, at du bliver hjemme, til du er rask igen.

Hvis du har lette symptomer – løbenæse, kriller i halsen eller enkelte host – men ellers ikke føler dig syg, behøver du hverken blive hjemme eller blive testet. Du kan fortsat ses af sundhedsvæsnet, hvis du ikke har fået påvist covid-19.

Føler du dig så syg, at du har brug for at tale med en læge, kan du ringe til egen læge eller vagtlæge/1813.

Hvornår skal jeg lade mig teste?

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at du bliver testet – medmindre der er en sundhedsfaglig grund til at blive det.

Det anbefales, at du bliver testet, hvis lægen vurderer et behov.

Det anbefales også, hvis du er 65 år eller ældre, eller hvis du af andre årsager er i øget risiko for et alvorligt forløb med corona – OG samtidig er syg med betydelige symptomer som feber, vedvarende hoste og vejrtrækningsproblemer.

Hvis intet af det ovenstående er tilfældet, men du er bekymret for, om du er smittet, kan du overveje at tage en selvtest.

Hvor kan jeg blive testet?

Tid til pcr-test kan bookes på coronaprover.dk.

Der er i øjeblikket 31 PCR-testcentre i hele Danmark – og her kan du se et kort over, hvor de ligger.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bliver testet positiv for covid-19?

Hvis du bliver testet positiv, anbefales du at gå i selvisolation for at undgå smittespredning.

Konkret indebærer det at blive hjemme og undgå at mødes med personer, du ikke bor sammen med.

Er du nødt til at gå ud – hvis du skal testes eller gå tur med hunden for eksempel – anbefales du at holde to meters afstand til andre, bruge CE-mærket mundbind og generelt undgå mennesker.

Dertil anbefales det, at du er særlig opmærksom på god hygiejne. Vask hænder med vand og sæbe, brug håndsprit og undlad at røre dig selv i ansigtet. Del ikke håndklæde med andre og rengør dagligt de rum, du opholder dig i.

Luft ud med gennemtræk i fem til ti minutter flere gange om dagen.

Hvor længe skal jeg isolere mig som positiv?

Ved betydelige symptomer på covid-19 – feber, vedvarende hoste eller vejrtrækningsproblemer – kan du ophæve selvisolationen, når du ikke længere har betydelige symptomer. Hvis du stadig har krillehoste eller løbenæse, behøver du derfor ikke isolere dig. Bryd dog tidligst isolationen fire dage efter, at din test blev taget.

Har du lette symptomer – løbenæse, kriller i halsen eller enkelte host – og du ikke føler dig egentlig syg, kan du holde op med at selvisolere fire dage efter, at din test blev taget.

Hvis du er positiv uden at opleve symptomer, kan du ophæve selvisolation fire dage efter, at din test blev taget.

Selvom der er andre smittede i din husstand, som stadig isolerer, og som du ikke holder afstand til, kan du stoppe selvisolationen efter fire dage.

Hvad med dem, jeg bor sammen med?

Du skal så vidt muligt undgå tæt fysisk kontakt med personer, du bor med. Det være eksempelvis at sove sammen eller opholde jer i samme rum i længere tid.

Hvis det er muligt, skal du bruge dit eget toilet og badeværelse. Ellers bør du rengøre håndtag og vandhaner, inden det bruges af andre i husstanden.

Dine bofæller behøver hverken gå i selvisolation eller blive testet.

Hvem skal jeg informere om, at jeg er smittet?

Ingen. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke aktiv opsporing af nærkontakter.

Hvad med mine børn?

Børn, som testes positive, anbefales i udgangspunktet at følge de samme anbefalinger som voksne og gå i selvisolation.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det ikke nødvendigt at informere dagtilbud, skoler eller fritidstilbud om, at barnet er blevet smittet.

Kan jeg blive revaccineret?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at personer på eller over 50 år bliver booster-vaccineret for at undgå at blive alvorligt syge med covid-19. Det samme gælder personer, som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb, personale i sundheds- og plejesektoren samt udvalgte dele af socialområdet.

Derudover anbefales nære pårørende i samme husstand som personer med svært nedsat immunforsvar at tage imod tilbuddet om vaccination.

Plejehjemsbeboere og personer på 85 år eller derover fik tilbudt det fjerde stik fra i begyndelsen af september. Fra 15. september rulles det resterende program ud – og når man har modtaget invitation, kan man bestille tid – tiderne starter 1. oktober.

Er du under 50 år, men i særlig risiko, vil du ikke modtage en invitation, men du kan stadig blive vaccineret.

Har du endnu ikke fået første, andet og tredje stik, har du fortsat mulighed for det. Siden 1. juli har det ikke længere været muligt for børn og unge under 18 år, da de kun sjældent bliver alvorligt syge af den dominerende omikronvariant.

Du kan læse mere om vaccination her.

Kommer der nye nedlukninger?

Det er der ikke noget, der tyder på.

Hverken direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm eller statsminister Mette Frederiksen (S) forventer, at nye restriktioner eller nedlukninger vil blive nødvendige.

Berlingske håber, at du blev klogere. Du kan finde mere information på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.