Færre turister, restriktioner og snarligt udfasede hjælpepakker. Hotel- og restaurationsbranchen står fortsat over for massive udfordringer, der får flere virksomheder til at frygte konkurs.
Sådan lyder meldingen fra Horesta, brancheorganisation for hotel- og restaurationsbranchen, der har samlet hovedpunkterne fra et nyt konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik.
I konjunkturbarometeret svarer 36 procent af de adspurgte hoteller og 22 procent af restauranterne landet over, at de frygter at måtte afvikle forretningen i løbet af de næste tre måneder. Der er dermed lange udsigter for bedring blandt brancherne, der har været tvunget i knæ siden marts.
Det er alvorlige tal ifølge Horesta, der mener, at tallene er udtryk for de mange restriktioner, som fortsætter på den anden side af lønkompensationen, der udløber 29. august. Det fortæller Kristian Nørgaard, som er politisk konsulent i Horesta.
»Det er jo enormt tankevækkende, at man fra politisk hold vil opretholde de her restriktioner, mens man samtidig udfaser hjælpen. Det gør det enormt svært for virksomhederne, fordi det sætter en stor begrænsning på den omsætning, man kan lave,« siger han.
Det står noget værre til i København end i resten af landet.Kristian Nørgaard, politisk konsulent, Horesta
Enorme konsekvenser
Hvis flere hotel- og restaurantvirksomheder går konkurs i løbet af de næste måneder, kan det ifølge Horesta få enorme konsekvenser.
»Det er jo et erhverv, der beskæftiger over 100.000 mennesker, som jo vil stå uden arbejde. Mennesker, der bidrager med mange penge i statskassen,« siger Kristian Nørgaard.
Desuden fortæller Kristian Nørgaard, at det især er i Hovedstadsområdet, at brancherne lider. Og det er også her, de fleste af landets hoteller og restauranter ligger.
Normalt foretages 65 procent af alle overnatninger af udenlandske gæster i København, der i år mangler grundet coronakrisen. Desuden ligger hotellerne på indeks 20-30 sammenlignet med sidste år, hvilket ifølge Horesta er grumme tal.
»Det står noget værre til i København end i resten af landet. Det skyldes især de manglende udenlandske overnatninger, som blandt andet skyldes seksdageskravet,« siger Kristian Nørgaard og henviser til, at udenlandske gæster mindst skal booke seks overnatninger på samme hotel.