Coronakritisk læge kommer under skærpet tilsyn

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier.

Omstridt læge er sat under skærpet tilsyn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God mandag morgen og velkommen til Berlingskes bud på fem stærke historier til at komme i gang med ugen.

Du kan læse om et kæmpe globalt læk af dokumenter af 11,9 millioner filer og dokumenter, der afslører gustne hemmeligheder om såvel forhenværende som nuværende statsledere, herunder Vladimir Putin.

Lækket afslører også, hvordan en kontroversiel rigmand fra et af verdens mest korrupte land i årevis brugte Jyske Bank.

Vi skal også omkring en kontroversiel læge og coronakritikker, der er sat under skærpet tilsyn. Og omkring manglen på arbejdskraft, der nu tvinger hoteller og restauranter til lukkedage og prisstigninger.

Foretrækker du at lytte til dine morgennyheder, kan du høre »Morgenposten« – Berlingskes nyhedsoverblik:

Følg Morgenposten på mobil

Statsledere skjulte formuer i skattely

Nuværende og tidligere stats- og regeringschefer har skjult formuer i skattely.

Det viser lækkede dokumenter, der har fået navnet Pandora Papers, og som består af næsten 12 millioner filer og dokumenter. Omkring 150 medier i 117 lande – herunder Berlingske, DR og Politiken – har kulegravet lækket.

Dokumenterne afslører blandt andet, at Tjekkiets premierminister, Andrej Babis, anvendte en række skuffeselskaber i skattely til at købe ejendomme i Sydfrankrig.

Ejendommene havde en værdi svarende til omkring 100 millioner kroner.

Babis er en af Tjekkiets rigeste mænd, og han gik til valg på at bekæmpe skatteunddragelse og korruption. Han stiller op til genvalg i Tjekkiet i den kommende uge.

Dokumenterne viser også, at der er en forbindelse mellem Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hemmelige aktiver i Monaco.

Og at Jordans kong Abdullah i al hemmelighed har erhvervet sig ejendomme i USA og Storbritannien til en værdi på over 600 millioner kroner.

Jyske Bank havde omstridt rigmand som storkunde

Berlingske skriver om dette efter at have været igennem en stribe af Pandora Papers dokumenterne.

Den berygtede mangemillionær og bilforhandler Genaro Peña fra Paraguay placerede i årevis sin formue i Jyske Bank, mens investeringerne blev forvaltet af en pensioneret Jyske Bank-chef i Nordsjælland.

En stribe forhold omkring rigmanden er mistænkelige og burde blandt andet have været meldt til myndighederne, siger eksperter til Berlingske.

Genaro Penã har tidligere været mistænkt i en mordsag, og han har også været i politiets søgelys i en sag om groft overfald på en af sine ekskoner. I hverken den ene eller anden sag blev han dog dømt for forholdene.

Genaro Peña havde en formue på 70 millioner dollar i 2005 svarede til mere end 400 millioner kroner. Målt på BNP i Paraguay og oversat til danske forhold ville det dengang svare til, at en dansk bankkunde havde en personlig formue på mere end ti milliarder kroner.

Omstridt læge er sat under skærpet tilsyn

Vi springer videre til Jyllands-Posten.

Lægen og coronakritikeren Vibeke Manniche er sat under skærpet tilsyn af Styrelsen for Patientsikkerhed.

»Det er styrelsens vurdering, at der er begrundet mistanke om, at læge Vibeke Manniche vil kunne udgøre en forringet sikkerhed på grund af alvorlig kritisabel faglig virksomhed,« skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i autorisationsregisteret.

Den konkrete begrundelse for det skærpede tilsyn fremgår ikke, men ifølge Vibeke Manniche selv skyldes det, at hun har udskrevet nogle få attester, der fritager borgere fra at blive testet for coronavirus, uden at have den fornødne autorisation.

Selv siger hun, at hun handlede i god tro.

»Der forelå på daværende tidspunkt INGEN klare retningslinjer for disse fritagelsesattester,« skriver Vibeke Mannicke på sin hjemmeside. »Jeg har på intet tidspunkt bragt nogens liv i fare.«

Mangel på hænder tvinger hoteller til prisstigninger

Jyllands-Posten har endnu en interessant historie: Manglen på arbejdskraft tvinger hoteller og restauranter til lukkedage og prisstigninger.

»Der er ikke hænder og fødder nok til at imødekomme efterspørgslen. Det er ikke kun ufaglært arbejdskraft, der er mangel på, det er gælder også faglært arbejdskraft,« siger Bjørn Bøje jensen, erhvervskundechef i Nordea.

Manglen på arbejdskraft og stigende priser på råvarer er i fuld gang med at smitte af på de priser, forbrugerne betaler for restaurantmenuer og hotelværelser.

»Prisstigningerne er begyndt at indfinde sig i markedet. Det er ikke noget, markedet driver, det er noget, den enkelte aktør navigerer efter,« siger Bjørn Bøje Jensen.

35 ansatte ved vagtcentral anklager deres chefer

En lang række medarbejdere vil ikke længere være tavse om de tusindvis af såkaldt mistede 112-opkald til Region Hovedstadens vagtcentral.

Medarbejderne tør ikke stå frem med navn. Nu fortæller de anonymt til Berlingske, hvad de anser som problemet.

Selv har ledelsen slået på, at de har for få medarbejdere til at besvare 112-opkaldene på regionens vagtcentral.

Men flere medarbejdere mener, at dele af Akutberedskabets ledelse selv har bragt beredskabet og borgernes 112-livline i en sårbar situation med deres ledelsesstil, der har betydet, at en lang række medarbejdere har sagt op eller er blevet opsagt.

»Jeg bidrager til den her afdækning, fordi jeg har set så mange stærke og dygtige medarbejdere gå grædende hjem, efter de har været til samtale med ledelsen,« siger en nuværende medarbejder fra vagtcentralen.

»I sidste ende har situationen konsekvenser for borgerne, fordi medarbejderne stopper, og vi ikke er nok tilbage til at besvare borgernes 112-opkald«.

Og endelig dagens corona-tal: