Coronafrygt på retur: Kvinder tager imod tilbud om kræfttjek

Over 1.000 kvinder i hovedstaden har taget imod et nyt tilbud om at blive undersøgt for brystkræft, efter de først havde droppet deltagelsen i screeningsprogrammet af frygt for at blive covidsmittet på hospitalet.

»Hvis vi med denne påmindelse har hjulpet bare én kvinde med at opdage brystkræft i tide, så har det været det hele værd,« siger formanden for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikal Schlosser/Ritzau Scanpix

Frygten for at blive smittet med corona, hvis man dukker op på hospitalet, ser ud til at være på retur.

Kvinder, der i foråret droppede at deltage i undersøgelser for brystkræft, tager nu i store tal imod et nyt tilbud om at blive tjekket for, om de har tidlige tegn på sygdommen.

Det fremgår af en opgørelse fra Region Hovedstaden, hvor formanden for sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (K) glæder sig over udviklingen.

»Jeg er meget glad for, at så mange kvinder har valgt at tage imod tilbuddet om at blive screenet for brystkræft. Det ville være forfærdeligt, hvis coronakrisen får en negativ eftervirkning i form af, at flere får opdaget brystkræft for sent,« siger han.

De første måneder under coronakrisen valgte en markant større andel end normalt at melde afbud til eller udeblive fra aftaler om brystkræftundersøgelser som led i et screeningsprogram, hvor kvinder mellem 50 og 69 år hvert andet år bliver tilbudt en mammografi – en røntgenundersøgelse af brystet.

Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden

»Det er et personligt ansvar at tage imod et tilbud som brystkræftscreening, men jeg har den største forståelse for, at der var flere, som var bekymrede for at skulle forbi hospitalet midt under coronakrisen.«


I Region Hovedstaden var fremmødeprocenten i marts og april i år på henholdsvis 59 og 69 mod 82 og 80 i de samme måneder 2019.

Det fik regionen til først på sommeren at sende påmindelsebreve ud til 2.878 kvinder, som havde aflyst deres tid til brystkræftscreening i perioden fra 1. marts til og med 29. maj uden at booke en ny tid.

1.069 af disse kvinder har efterfølgende booket en ny tid, og heraf er de 746 allerede undersøgt, oplyser regionen.

»Det er et personligt ansvar at tage imod et tilbud som brystkræftscreening, men jeg har den største forståelse for, at der var flere, som var bekymrede for at skulle forbi hospitalet midt under coronakrisen. Derfor er det også på sin plads, at de fik en chance mere for at blive screenet,« siger Christoffer Buster Reinhardt.

Han oplyser, at der også er et større antal kvinder, godt 600, der havde aflyst deres tid i perioden, som efterfølgende selv har haft booket en ny tid, før de modtog påmindelsesbrevet.

Andre regioner har haft oplevet en lignende nedgang som Region Hovedstaden og har også sendt påmindelsesbreve ud til de kvinder, der er blevet væk.

I Region Nordjylland har 25 procent af kvinderne aflyst deres tid, og 15 procent er udeblevet. Tidligere har de andele ligget på henholdsvis fem og ti procent.

I Region Midtjylland har 14 procent aflyst deres tid, og 20 procent er udeblevet mod normalt henholdsvis syv og 11 procent.

Samlet vurderes der på landsplan at være sket en nedgang i antallet, der er blevet screenet, på omkring 20 procent for marts og april i år sammenlignet med 2019.

Det vakte stor bekymring i Kræftens Bekæmpelse, som stærkt opfordrede kvinderne til at tage imod tilbuddet om at blive undersøgt som led i programmet, der vurderes at have nedbragt dødeligheden for brystkræft.

Det har en del nu valgt at gøre, og det er rigtigt godt, mener Christoffer Buster Reinhardt:

»Vi kender alle nogen, som har haft kræft, og hvis vi med denne påmindelse har hjulpet bare én kvinde med at opdage brystkræft i tide, så har det været det hele værd. Kræft er en forfærdelig sygdom, og screeningsprogrammerne er et godt våben imod kræften.«