Coronafrygt: Danskerne river mundbind af hylderne

Mundbind – formentlig til beskyttelse mod coronavirussen – bliver flået ned fra hylderne i danske butikker, skriver Jydske Vestkysten. Ifølge sundhedsorganisation er en god hygiejne langt vigtigere.

 
Den dødbringende coronavirus spreder sig hurtigt. Den er startet i byen Wuhan i Kina, som nu er lukket ned. Fold sammen
Læs mere

Mundbind er blevet revet ned fra hylderne og er nu udsolgt i alle Matas-butikker, skriver Jydske Vestkysten, som har talt med Matas og Statens Serum Institut.

Produktet er formentlig udsolgt på grund af frygt for at blive smittet med coronavirussen, der i øjeblikket plager store dele af Kina, og som der er fundet tilfælde af i blandt andet USA, Australien, Frankrig og Tyskland.

Den tvivlsomme effekt ændrer dog ikke på, at efterspørgslen på mundbind fortsat stiger. Flere apoteker har meldt om udsolgt, og nu er Matas-kæden altså også løbet tør.

»Da vi kiggede i lørdags, var der stadig mundbind på lager i syv butikker, men så er det åbenbart gået hurtigt. Tirsdag konstaterede vi, at vi ikke kan skaffe flere fra vores leverandør, og vi ved ikke, hvornår vi får dem på hylderne igen,« siger Klaus Fridorf, kommunikationschef i Matas, til Jydske Vestkysten.

Cpronavirussen menes at være brudt ud i den kinesiske by Wuhan, og mens både infektionstallet og dødstallet er stigende, ser Verdenssundhedsorganisationen (WHO) med stor alvor på sagen.

Kinesiske myndigheder har opfordret alle, der mistænker, at de har symptomer, til at blive inden døre i mindst to uger. I Danmark har SAS indstillet alle flyvninger til Kina frem til 9. februar på grund af virussen.

Statens Serum Institut oplyser til Jydske Vestkysten, at effekten af at bære mundbind ved en almindelig forkølelsesvirus ikke er dokumenteret.

Verdenssundhedsorganiastionen WHO fortæller ligeledes, at de ikke anbefaler at benytte mundbind. Derimod er det vigtigere at have en god håndhygiejne.

Corona er en gruppe af virusser, som kan forårsage forkølelseslignende symptomer, og de fleste mennesker bliver smittet med en på et tidspunkt i deres liv. Ofte florerer virusserne i dyreriget, men uden at sprede sig til mennesker.

Det seneste tilfælde, som har navnet 2019-nCoV, er imidlertid anderledes og menes at kunne smitte mennesker imellem. Meget er dog endnu uvist om virussen.

170 mennesker er omkommet verden over som følge af virussen.