Coop fyrede kødgrossist for flere år siden

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Skare Meat Packers i Vejen blev beskyldt for at snyde med datomærkninger af kødet. Virksomheden har indgivet konkursbegæring, mens Politiken nu kan fortælle, at Coops slagteri, Hilton Foods, allerede i 2020 besluttede at afbryde samarbejdet med den omstridte kødgrossist. Det fik fødevaremyndighederne bare ikke at vide. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik, der byder på lidt af hvert.

En fortrolig rapport kaster nyt lys på balladen på Københavns Rådhus, der fandt sted op til tidligere borgmester Cecilia-Lonning Skovgaards (V) exit, og apropos Københavns Kommune, så er der et nyt forsøg på vej.

I Venstre forholder man sig nu til anklager om brud på et centralt løfte, mens fagfolk vurderer, at gamle »danske« kampvogne ville få tæsk, hvis de kom i åben kamp med russernes.

Og inden vi når til dagens overskrift på artiklen, så begynder vi i København.

Fortrolig rapport kaster nyt lys over balladen på Københavns Rådhus

I en tilbageholdt og milliondyr rapport beretter medarbejdere fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune om deres oplevelser med tidligere borgmester Cecilia-Lonning Skovgaard (V).

Den fortrolige rapport stammer fra sommeren sidste år. Der er ikke mange, der har læst den, og den er heller ikke offentliggjort, men den kaster nyt lys på sagen om borgmesteren, der i marts 2022 trak sig efter anklager om blandt andet dårlig ledelsesstil og krænkende adfærd over for medarbejdere.

Nu kan Berlingske løfte lidt af sløret for indholdet af rapporten, hvor advokatfirmaet Bech-Bruun ud over Cecilia-Lonning Skovgaard interviewede en række tidligere og nuværende medarbejdere om deres oplevelser fra 2019-2022.

Rapporten er bestilt af Borgerrådgiveren på baggrund af syv indberetninger i januar-februar 2022 til den såkaldte whistleblowerordning »vedrørende forhold i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen«.

Læs hele artiklen på Berlingske her.

Københavns Kommune laver forsøg med fire dages arbejdsuge

Ansatte på Danmarks største arbejdsplads, Københavns Kommune, skal kunne vælge at afvikle en arbejdsuge på fire dage i stedet for de normale fem dage.

Det skriver TV 2 Kosmopol.

Borgerrepræsentationen i kommunen har vedtaget at indføre en forsøgsordning, der gør det muligt fra 2024.

Flere afdelinger vil derfor kunne indføre kortere arbejdsuger med længere arbejdsdage.

Det er dog kun, hvis flertallet prioriterer ordningen ved de kommende budgetforhandlinger i efteråret 2023.

Læs hele artiklen på TV 2 Kosmopol her.

Coop fyrede skandaleramt kødgrossist uden at advare myndigheder

Dagligvaregiganten Coops eget slagteri vidste allerede i slutningen af 2020, at der var noget lunkent med kødleverancerne fra den skandaleramte kødgrossist Skare Meat Packers i Vejen. Derfor blev grossisten dengang fyret, skriver Politiken.

Skare Meat Packers kunne ikke fremvise tilstrækkelig dokumentation for, hvor kødet kom fra. Onsdag begærede virksomheden sig selv konkurs, eftersom myndighedernes havde beslaglagt store mængder gammelt og uidentificeret kød.

Og nu kan Politiken fortælle, at Coop ikke valgte at informere fødevaremyndighederne om, hvorfor grossisten blev fyret, selvom anmeldelser er en afgørende del af kontrolsystemet.

Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, siger til avisen, at koncernen ikke er forpligtet til at underrette myndigheder, når der ikke er solgt ulovlige varer videre til forbrugerne.

»Leveringen blev som sagt afvist hos Hilton Foods og er derfor ikke solgt i butikkerne. I de tilfælde, hvor Coop uforvarende får videresolgt ulovlige varer, kontakter vi altid Fødevarestyrelsen,« lyder det fra Jens Juul Nielsen i en skriftlig kommentar, mens Skare Meat Packers direktør, Kurt Skare, skriver, at han ikke finder det betimeligt at diskutere kundeforhold i dagspressen.

Læs artiklen hos Politiken her.

Venstre-profil forholder sig til anklager om brud på centralt løfte

Med SVM-regeringens ekstraordinære milliardskat til energiselskaberne og inflationshjælp til udsatte danskere er Venstre i færd med at bryde sit årelange løfte om et skattestop.

Det mener topøkonomer om den politik, partiet har haft som central sølje siden 2001.

Principperne bag et traditionelt skattestop er, at beslutter man at hæve skatten eller en afgift, skal der ske en tilsvarende sænkning et andet sted.

Derfor har Berlingske spurgt Venstre, hvordan deres politik skal forstås, og hvordan de forholder sig til topøkonomernes anklager.

»Altså principielt kan jeg godt følge dem. Det kan jeg da sagtens følge, men det er en særlig situation af flere årsager. For det første er det vedtaget, før den nye regering blev dannet. For det andet er der tale om EU-lovgivning, som vi skal følge. Der er ligesom ikke noget at rafle om. For det tredje må vi ikke bruge provenuet til at sænke energiafgifterne for ikke at puste yderligere til en prisspiral,« siger Venstres skatteordfører, Jan E. Jørgensen.

Læs hele interviewet på Berlingske her.

Fagfolk: Gamle »danske« Leopard-kampvogne ville få tæsk af russiske kampvogne

Op til 99 Leopard 1-kampvogne, der tidligere har været i danske hænder, kan meget vel ende i Ukraine med Danmark som en af afsenderne. I øjeblikket samler leoparderne blot støv i Tyskland.

Det har man kunnet læse i Berlingske, som skriver, at der i øjeblikket er konkrete forhandlinger om at donere de nu tyskejede kampvogne til Ukraine.

Her skulle Danmark ifølge en talsperson fra den tyske virksomhed FFG i Flensborg være involveret i forhandlingerne.

Men ender de gamle leoparder med at blive sendt til Ukraine, kan de ikke blive brugt på den samme måde som de mere moderne Leopard 2-kampvogne.

Både Kristian Lindhardt og pensioneret brigadegeneral Carsten Rasmussen er enige om, at kampvognen er så forældet, at ukrainerne må tænke taktisk.

Læs, hvordan fagfolkene mener, kampvognene burde bruges, på Berlingske her.

Det sker i dag:

Indland: Retten i Glostrup behandler sag, hvor en mand er tiltalt for bigami. Ifølge tiltalen blev han gift med en medtiltalt, selv om den medtiltalte allerede var gift.

Politik: Udenrigspolitisk Nævn mødes i dag. Dagsordenen er ikke offentliggjort.

Kultur: Det er i denne omgang sidste dag for den københavnske modeuge Copenhagen Fashion Week.

Udland: »Kongetallet«, tallet for nye amerikanske job uden for landbruget, bliver offentliggjort og giver en indikation om økonomiens udvikling i USA.

Udland: Uformelt møde mellem regeringscheferne i de tre baltiske stater om Ukraine, energi og forberedelser til NATO-topmødet i Vilnius.