Connie H. optimist efter klimamøde

Flere og flere lande vil have køreplan i år, så ny klimaaftale kan vedtages i København i 2009, siger miljøministeren. USA, Kina og Indien har ikke flyttet sig.

Gruppen af lande, der siger, at FN's klimatopmøde på Bali i december skal vedtage en køreplan for en ny global klimaaftale, bliver større og større. Blandt andet er der grøde i den blandede gruppe af ulande, hvor store lande som Sydafrika og Brasilien ikke længere er totalt afvisende over for at påtage sig klimaforpligtelser.

Det fastslår miljøminister Connie Hedegaard (K) efter et ugelangt embedsmandsmøde i Wien om klimaforandringer og de globale klimaforhandlinger.

- Nogle af de lande, der plejer at sidde med korslagte arme, engagerer sig på en anden måde. Ulandene er ikke længere en samlet afvisende blok. Efterhånden er det en ret stor gruppe af lande, der siger, at de tager til Bali for at få en køreplan med hjem. Det er stærkt, at det ikke kun er EU, der siger det. Hver gang der kommer nye lande til, vokser presset for et positivt resultat på Bali, siger Connie Hedegaard. Endnu har store CO2-udledere som USA, Kina og Indien dog ikke flyttet sig.

/ritzau/