Claus Hjort vil have flere værnepligtige: »Mit hjerte banker for værnepligt«

Truslen fra Rusland er så stor, at regeringen vil have flere værnepligtige og styrke Forsvaret betydeligt, erklærer forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Forsvarsministeren vil sende flere unge danskere i trøjen som følge af truslen fra Rusland. Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere unge danskere skal tvinges i trøjen og aftjene værnepligt i Forsvaret.

Det mener forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), der i et interview med TV2 lægger op til at udvide værnepligten.

»Jeg kunne godt ønske mig lidt flere værnepligtige,« siger Claus Hjort Frederiksen.

»Mit hjerte banker for værnepligt. Jeg har selv været inde i 12 måneder, og værnepligten har den styrke, at der sker en social sammenblanding. Det har nogle kvaliteter for et samfund,« siger ministeren til TV2.

I dag omfatter værnepligten omkring 4.200 personer. Et antal, der altså skal øges, hvis det står til ministeren.

Han peger på, at ledigheden i samfundet falder, hvilket kan skabe udfordringer i forhold til at rekruttere og fastholde Forsvarets personel.

»I rekrutteringsøjemed kan vi jo konstatere, at når man har været inde og smage på det, er der nogle, som gerne vil fortsætte,« siger Claus Hjort Frederiksen, der ikke vil sætte tal på, præcis hvor mange flere værnepligtige, regeringen ønsker.

Rusland største trussel

Det nuværende forsvarsforlig udløber ved udgangen af året, og derfor skal partierne på Christiansborg snart forhandle et nyt på plads. Hér ønsker regeringen at bruge flere penge på det danske forsvar. Behovet skyldes især den stigende trussel fra Rusland, siger Claus Hjort Frederiksen til TV2.

»Vi skal præstere noget mere i Forsvaret. Det er et spørgsmål om kapacitet og udholdenhed, hvis det skulle komme til konflikter,« siger forsvarsministeren.

Claus Hjort Frederiksen peger bl.a. på troppeopbygningen i det vestlige Rusland, der får ham til at kalde Rusland den største trussel mod Danmark.

Netop truslen fra Rusland fik for nyligt Sverige til at genindføre værnepligten efter syv års pause.

Når ikke to procent

I dag bruger Danmark 1,14 procent af bruttonationalproduktet på Forsvaret, hvilket er langt under Nato-landenes målsætning på to procent.

Claus Hjort Frederiksen vil ikke svare på, hvor mange penge Forsvaret bør tilføres. Han understreger dog, at Danmark ikke foreløbigt kommer op på to procent af bruttonationalproduktet.

»Som gammel finansminister er jeg jo udmærket klar over, at én ting er at have mange ønsker, men noget andet er, hvor pengene skal komme fra. Det er jo hele tiden den balance, der er.«

Bag det nuværende forsvarsforlig står regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de Radikale.