Claus Hjort kræver solidaritet

De offentligt ansatte skal udvise solidaritet med det øvrige samfund, mener finansministeren. Han varsler et opgør med den centrale regulering af arbejdstid og tilbagetrækning.

Foto: Linda Henriksen

De offentligt ansatte vil blive mødt med krav om senere tilbagetrækning, mere fleksibel arbejdstid og mere lokal løndannelse, når de skal forhandle overenskomster i begyndelsen af 2011. Sådan lyder budskabet fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), der kræver, at de offentligt ansatte »udviser solidaritet« med det øvrige samfund.

»Jeg håber, at alle kan se, at vi er nødt til at gå den vej. Der er ikke en hemmelig skuffe med milliarder hos finansministeren, som man kan trække ud. Vi har de ressourcer, vi har, og vi er nødt til at løse nogle opgaver bedre med dem,« siger Claus Hjort Frederiksen, der mod al sædvane stiller krav til lønmodtagerne, inden de har udtaget deres krav.

»Det siger noget om styrkeforholdet, og at fagbevægelsen er på hælene denne gang. Nu vil Claus Hjort Frederiksen have nogle af sine krav igennem,« vurderer professor Flemming Ibsen fra Aalborg Univerisitet.

På trods af, at dansk økonomi er i bedring, advarer Hjort de offentligt ansatte imod at tro, at der er penge til reallønsstigninger til foråret.

»Der er jeg desværre nødt til at agere lyseslukker. Der er ikke nogle offentligt ansatte, som skal sidde og vente på, at der opstår en gunstigere situation. Situationen er ikke til, at der er løn- eller omkostningsstigninger på de offentlige overenskomster,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Finansministerens udmelding vækker ikke begejstring hos lønmodtagerne, som i forvejen »skylder« i løn, fordi de har tjent for meget i forhold til de privatansatte.

»Det er uklogt af finansministeren at spille med musklerne forud for en i forvejen svær overenskomstfornyelse. Han prøver at tale krisebevidstheden ind i hovederne på de offentligt ansatte, men han skal passe på ikke at provokere med sine drømmekrav,« siger FOA-formand Dennis Kristensen.