Claus Hjort Frederiksens udtalelser får ikke nogen til at løfte et øjenbryn i Moskva, Beijing eller Teheran, mener ekspert

Claus Hjort Frederiksen er sigtet for at have røbet »meget dårligt bevarede« statshemmeligheder, skriver Politiken efter at have talt med to eksperter på efterretningsområdet.

Fjender som Rusland eller Kina har »selvfølgelig« kendt til samarbejdet mellem FE og NSA. Formentligt i årtier, siger ekspert. Arkivfoto: Mathias Svold Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger. Men … jeg må i hvert fald … ja, så må jeg jo risikere fængselsstraf.«

Sådan lød ordene fra Claus Hjort Frederiksen (V), tidligere forsvarsminister, da han sidste år blev interviewet i TV 2 News og bekræftede et dansk-amerikansk efterretningssamarbejde, hvor amerikanerne efter sigende har fået adgang til fiberkabler, der snor sig gennem Danmark, hvorfra de har kunnet opsnappe telefonsamtaler, e-mail og andre data.

Og nu risikerer den tidligere minister netop fængselsstraf for sine udtalelser, idet han er sigtet efter straffelovens paragraf 109, som kan give op til 12 års fængsel.

Men ifølge to eksperter, som Politiken har talt med, så er Claus Hjort Frederiksen sigtet for at have røbet »meget dårligt bevarede« statshemmeligheder. Samarbejdet mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og den amerikanske pendant NSA blev nemlig allerede omtalt i dokumenter, som den tidligere amerikanske efterretningsekspert, Edward Snowden, lækkede til offentligheden tilbage i 2013.

Thom Thavenius, tidligere senioranalytiker i Säpo – den svenske pendant til PET –  siger til Politiken, at han aldrig før har hørt en eksminister tale så specifikt om et samarbejde mellem to efterretningstjenester, som Claus Hjort Frederiksen har gjort.

»Men når jeg læser Claus Hjort Frederiksens udtalelser, ser jeg ikke noget, som vil få nogen til at løfte et øjenbryn i Moskva, Beijing eller Teheran. Der bliver ikke afsløret noget, som russiske, kinesiske eller iranske efterretningstjenester kan bruge,« fortsætter Thom Thavenius.

I samme tråd siger Peter Kopp, der er hollandsk jurist, historiker og ekspert i signalefterretninger, til mediet, at samarbejdet »selvfølgelig« har været kendt blandt fjender som Kina eller Rusland. Formentlig i årtier, tilføjer han.

Centralt i hele sagen er to interview, som Claus Hjort Frederiksen har givet 14. og 15. december sidste år. Det ene interview er det førnævnte med TV 2 News, hvor eksministeren selv lufter risikoen for, at han kan blive fængslet for sine udtalelser.