Claus Hjort Frederiksen håber på en løsning

Danmark håber, at kontrolkrigen mellem EUs ministerråd og parlament er ovre før formandskabet og afviser at lægge Danmark fast på en mæglerrolle nu. Eksperter efterlyser handling.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et opgør med forældede og skæve procedurer for regnskabskontrol i EUs institutioner er en dansk mærkesag før under og efter det danske EU-formandskab, der begynder 1. januar næste år. Men det er ikke det samme som, at sagen bliver forfremmet til topprioritet under formandskabet.

»Sagen har stor betydning for Danmark, det er også derfor, at vi har arbejdet aktivt på at finde en løsning. Men det er simpelthen for tidligt at fastlægge vores endelige prioriteter for formandskabet. Det vil låse vores muligheder og kunne påvirke det arbejde, som foregår nu,« siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), som har ansvaret for Danmarks arbejde med sagen.

Ifølge professor og EU-ekspert Malene Wind fra Københavns Universitet skaber EUs stadigt stigende magt og indflydelse et kritisk behov for modernisering af procedurerne.

»Derfor er den danske mærkesag om reformer vigtigere end nogensinde før,« siger hun.

Hård kritik

Ekspert i EU-ret Peter Vesterdorf er hård i kritikken af Ministerrådets generalsekretær, som nægter at lade parlamentet gennemgå regnskabet for 2009.

»Når det er parlamentets pligt ifølge Lissabon-traktaten at gennemgå regnskabet, så har rådets generalsekretær pligt til at stille op,« siger han.

At parlamentet har pligt til at gennemgå Ministerrådets regnskaber, uden at rådet samtidig er forpligtet til at gennemgå parlamentets, er et udtryk for, at EU-landene og rådet har sovet i timen, da Lissabon traktaten blev skrevet, mener Vesterdorf.

Marlene Wind vurderer, at hvis Danmark sætter mærkesagen på dagsordenen under formandskabet, vil det blive et stensikkert nederlag:

»At rådet nu nægter at stille op til regnskabsgennemgang, er et nederlag for Danmark og de skandinaviske støtter i spørgsmålet. Men det ville være et værre nederlag at rejse sagen under formandskabet og indkassere et nederlag,« siger hun.

Claus Hjort Frederiksen håber på, at sagen går væk af sig selv:

»Vi håber og arbejder fortsat på, at der kan findes en fornuftig løsning på sagen før vores formandskab om et år,« siger han.