Claus Hjort forlanger anklager om landsforræderi prøvet i retten

Nye oplysninger fra Claus Hjort Frederiksen, som er sigtet for at lække fortrolige oplysninger, tyder ifølge en juraprofessor på, at justitsminister Nick Hækkerup (S) er »gået meget aktivt og direkte ind i sagen«.

Venstre-nestor Claus Hjort Frederiksen kræver – hvis der skal være en retssag mod ham – at få sigtelsen mod sig efter straffelovens alvorlige paragraf 109 prøvet i retten. »Mit gode navn og rygte er ødelagt. Så det nytter ikke, at de finder en eller anden anden paragraf om tavshedspligt, der giver 10 dagbøder a 1.000 kroner. Bagefter kan de så sige, at han blev jo dømt, og derved bliver mistanken hængende i luften,« siger han til Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Claus Hjort Frederiksen vil ikke finde sig i at få navn, rygte og eftermæle sværtet af anklager om landsforræderi, og den tidligere forsvarsminister beskylder nu ganske opsigtsvækkende regeringen for at trække sagen mod sig i langdrag.

»Jeg hører rygter om, at regeringen vil forsinke den her efterforskning, så sagen kan afgøres efter næste folketingsvalg,« siger Claus Hjort Frederiksen lørdag i et interview i TV 2-programmet »Lippert«, hvor den tidligere forsvarsminister også gør klart, at han ikke køber forklaringen om, at regeringens ministre intet har haft at gøre med sigtelsen mod ham:

»Jeg bilder mig ind, at regeringen ikke kan være holdt helt uden for beslutningen om at rejse en sigtelse.«

Det har justitsminister Nick Hækkerup (S) ellers tidligere afvist. I et interview med Berlingske sagde Hækkerup i januar: »Jeg har været orienteret, men jeg har ikke blandet mig.«

Ikke desto mindre fortæller Claus Hjort Frederiksen lørdag, at han i december fik et opkald, kort efter at han i et tv-interview (også i »Lippert«) havde bekræftet et årelangt samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og amerikanske National Security Agency om at tappe data fra søkabler i København.

I røret var Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

»Jeg har lige haft Nick Hækkerup i telefonen. Du skal nok lige dæmpe dig,« sagde han ifølge Claus Hjort Frederiksen.

Professor emeritus Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet bemærker hertil, at opringningen må ses som et »udtryk for, at han (justitsminister Nick Hækkerup, red.) overhovedet ikke har blandet sig udenom«.

»Tværtimod er han gået meget aktivt og direkte ind i sagen. Det er sådan set helt efter bogen, for det er tydeligvis regeringens opfattelse, at forholdet til fremmede magter er på spil. I det lys skal der jo sættes en stopper for udsivningen af hemmelige oplysninger. Men det virker besynderligt, at ministeren så ikke har benyttet sine beføjelser til stilfærdigt at afværge den sigtelse, som blev rejst få dage senere, sådan at man undgik mere tumult i det offentlige rum,« lyder det fra Jørn Vestergaard.

Justitsminister Nick Hækkerup afviser at kommentere Hjort Frederiksens udtalelser.

»Mit gode navn og rygte er ødelagt«

Claus Hjort Frederiksen blev 20. december sigtet for at lække fortrolige oplysninger efter paragraf 109 fra straffelovens alvorligste kapitel om landsskadelig virksomhed og terror.

Halvanden måned senere fik Claus Hjort Frederiksen adgang til – fortroligt – at se det bevismateriale, anklagen mod ham bygger på. Som han skrev på Facebook 4. februar, er der tale om »avisartikler og debatter foregået i fuld offentlighed«.

Lørdag, i »Lippert« på TV 2, specificerer Hjort Frederiksen, at der er tale om »avisartikler i Weekendavisen, i Jyllands-Posten, i Berlingeren og sågar dit program«.

En henvisning til, at Hjort Frederiksen 15. december – ugen før han blev sigtet – i samme tv-program bekræftede, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i mange år har samarbejdet med amerikanske National Security Agency om at tappe data fra søkabler i København.

Det samme havde han forinden gjort i avisinterview i september 2020, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) i en omstridt pressemeddelelse havde rettet alvorlig kritik mod FE. Kritikken fra tilsynet lød blandt andet, »at der ved centrale dele af FEs indhentningskapaciteter er risici for, at der uberettiget kan foretages indhentning mod danske statsborgere«.

En kritik, som en kommission bestående af tre landsdommere i december 2021 fejede af bordet, hvilket ifølge Hjort Frederiksen »triggede« ham til på tv igen at fortælle om kabelsamarbejdet og gentage en kritik af regeringen for ikke at have bremset eller dæmpet pressemeddelelsen fra TET.

Den tidligere forsvarsministers synspunkt er, at TET med pressemeddelelsen – som var handlet af med daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) – allerede havde lukket katten ud af sækken. En kritik, som en lang række tidligere departementschefer, ikke mindst Slotsholmens nestor, Michael Lunn, også har rejst.

Den opfattelse deler politimyndighederne tilsyneladende ikke. Men selvom bevismaterialet – stakken af avisartikler og udskrift fra tv-programmer – for længst er sikret, er Hjort Frederiksen endnu ikke tiltalt.

Og det går ham på, siger V-profilen i et andet interview lørdag, i Politiken, hvor han gengiver den besked, han for nylig leverede under en afhøring på politistationen i Gentofte: at den 74-årige politiker ikke beder om tiltalefrafald eller påtaleopgivelse, fordi det er synd for ham, at hans kone er alvorligt syg. Og at han ikke vil finde sig i, hvis anklagemyndigheden begynder at bladre i lovkataloget efter en mindre alvorlig bestemmelse, han i stedet kan hænges op på.

»Mit gode navn og rygte er ødelagt. Så det nytter ikke, at de finder en eller anden anden paragraf om tavshedspligt, der giver 10 dagbøder a 1.000 kroner. Bagefter kan de så sige, at han blev jo dømt, og derved bliver mistanken hængende i luften. For min hæderligheds skyld må jeg forlange, at hvis der kommer en retssag, bliver jeg bedømt efter paragraffen om landsforræderi«, siger Claus Hjort Frederiksen til Politiken.