Claus Hjort deler øretæver ud til blå blok og erklærer om Venstre: »Det delte formandskabs tid er forbi«

I et længere opslag på Facebook sender Venstres Claus Hjort Frederiksen søndag aften en bredside mod de øvrige partier i blå blok og erklærer, at tiden med delt formandskab i Venstre er forbi. Det er en dramatisk melding, der vidner om en fortsat magtkamp i partiet, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Claus Hjort Frederiksen erklærer i en Facebook-opdatering det delte formandsskab i Venstre for dødt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Søndag aften har Venstre-nestor Claus Hjort Frederiksen delt en længere politisk opsang på Facebook, hvor han blandt andet erklærer, at »det delte formandskabs tid er forbi«.

»På Venstres sommergruppemøde, som tegner Venstres politiske kurs blev det slået klart fast, at det er partiets formand og statsministerkandidat, som tegner Venstres politiske kurs. Det delte formandskabs tid er forbi,« skriver han med henvisning til det fælles formandskab, der blev italesat og etableret med Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, og næstformand, Kristian Jensen, efter et formandsopgør for fem år siden, hvor Kristian Jensen afstod fra at vælte Løkke.

Det er kun to dage siden, at Claus Hjort Frederiksen på Venstres sommergruppemøde krævede, at Kristian Jensen skulle trække sig efter et interview i Berlingske, hvor næstformanden talte sin formand imod.

På Facebook skriver Claus Hjort Frederiksen herefter om Lars Løkke Rasmussens evner som ene leder:

»Lars Løkke Rasmussen har erklæret sig parat til at kæmpe Venstre tilbage til regeringsmagten. Det er jeg meget tilfreds med. Lars er efter min mening den mest erfarne politiker med baggrund i både kommunalpolitik, amtsrådspolitik og ministererfaring som sundheds-, finans- og statsminister. Han er resultatorienteret og kan opvise mange banebrydende resultater i sin karriere. Valgkampen viste også en eminent forståelse for de bekymringer, som mennesker er optaget af og bekymrede over. Venstre er godt tjent med ham som formand for partiet.«

Dramatisk melding

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, kalder meldingen fra Claus Hjort Frederiksen for »dramatisk«, og han ser den som et vidnesbyrd om, hvor alvorligt magtkampen i Venstre har udviklet sig.

»Claus Hjort Frederiksens opslag på Facebook viser med al tydelighed, hvor fundamentalt ledelseskrisen i Venstre har udviklet sig. Med stærke folk som netop Claus Hjort Frederiksen i front forsøger Lars Løkke Rasmussens støtter at kortslutte det fælles formandskab, der blev etableret mellem Løkke og Kristian Jensen tilbage i 2014. De kæmper for at føre magten tilbage til Løkke, så han bliver den indiskutable leder, og de forsøger i samme moment at reducere Kristian Jensens indflydelse,« siger Thomas Larsen og tilføjer:

»Det interessante bliver, hvordan Kristian Jensens tilhængere vil reagere på, at Kristian Jensen så tydeligt bliver forsøgt skubbet væk fra magten. Tager de kampen op, kan krisen i Venstre eskalere yderligere. Gør de det ikke, risikerer de, at Kristian Jensen kommer til at fremstå endnu mere svækket og nederlagsramt.«

Bredside til blå kolleger

På Facebook tager Claus Hjort Frederiksen ikke kun formandskabet i Venstre under behandling. Han sender også en bredside mod de øvrige partier i blå blok for deres politiske krav til Venstre før valget og for deres forventninger til partiet her efter valget.

»Efter valget og efter dannelsen af den socialdemokratiske regering har der efter min mening været en – man kan vel næsten sige naiv – debat om, at nu skal de blå partier sætte sig sammen og blive enige om, hvad den rigtige politik skal være,« skriver Claus Hjort Frederiksen og nævner herefter de uenigheder, der hersker om internationale konventioner, udlændinge, topskat og hvorvidt Venstre må flirte med de Radikale eller gå i regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Med sin bemærkning om, at det er »naivt« at tro, at Venstre vil kunne samle det borgerlige Danmark, distancerer Claus Hjort Frederiksen Venstre fra de øvrige borgerlige partier – præcis som Lars Løkke gjorde det efter sommergruppemødet i fredags, bemærker Berlingskes kommentator.

»Det er bemærkelsesværdigt, for det viser, at Venstres top føler sig groft svigtet af de øvrige borgerlige partier tilbage i VLAK-regeringens tid. Det er også nyt, at Claus Hjort Frederiksen er så skarp i kritikken af Dansk Folkeparti, og det er med til at understrege, at det tidligere så tætte forhold mellem V og DF er et overstået kapitel lige nu,« siger Thomas Larsen.

Afslutningsvis sender Claus Hjort Frederiksen en særlig hilsen til Dansk Folkeparti, idet han skriver om partiets »nyvundne borgerlige tilhørsforhold«:

»Alle ved, at jeg igennem årene har været varm fortaler for samarbejdet med DF, men jeg har kunnet konstatere, at DF gerne ville bringe Venstre i mindretal og med skadefryd se statsministeren kørt over. Derfor virker det lidt komisk på mig, når vi nu angribes for at svigte blå blok,« skriver han.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, og Venstres næstformand Kristian Jensen.