Claus Hjort åbner for at sende kampfly til Grønland

Rusland opruster i øjeblikket i Arktis, og inden længe vil russiske jagerfly kunne nå det nordøstlige Grønland og Thulebasen. Krænker russiske kampfly grønlandsk luftrum, må Danmark udstationere jagerfly i Grønland, mener forsvarsministeren.

Danmark har intet afvisningsberedskab til at beskytte grønlandsk luftrum. I Danmark er to F-16 konstant klar til at gå på vingerne for at afvise eventuelle indtrængende fly. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Begynder russiske kampfly at krænke grønlandsk luftrum, må Danmark placere jagerfly på baser i Grønland. Det mener forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), i lyset af at dele af Grønland inden længe kan være inden for rækkevidde af russiske fly.

Rusland opfører i øjeblikket nye baser i Arktis, og med planerne om at udstationere tankfly til luftoptankning og kampfly på Nagurskoye-øen øst for Svalbard – blot 1.000 kilometer fra Grønland – vil Rusland inden længe være i stand til at nå det nordøstlige Grønland og Thulebasen med jagerfly.

Berlingske har skrevet, hvorledes russiske fly uhindret kan krænke grønlandsk luftrum, eftersom Danmark ikke har noget afvisningsberedskab i Grønland.

»Vores politik har hidtil været, at Arktis skal være et lavspændingsområde, og dette vil også være vores politik fremover. Men vi ser jo, at der bliver oprettet offensive kapaciteter i området, ikke mindst på Nagurskoye, hvor Rusland kan opstille kampfly og lufttankningsfly. Og med lufttankning vil russiske fly kunne nå Thulebasen. Så vi holder situationen under skarp observation,« siger Claus Hjort Frederiksen til Berlingske.

Skal der danske kampfly til Grønland, hvis Rusland begynder at krænke grønlandsk luftrum?

»Ja, det vil jeg mene. Vi kan jo ikke tolerere krænkelser af det danske territories luftrum. Vi er nødt til at hævde vores suverænitet, ligesom vi er nødt til det over Danmark og i Østersøen, når vi oplever russiske krænkelser. Vi skal agere på ganske samme måde i Grønland,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Er det aktuelt et problem, at Danmark ikke kan håndhæve sin suverænitet i Grønland?

»Det har ikke været et problem indtil nu, fordi Arktis har været et lavspændingsområde, men der sker noget lige nu. Russerne udbygger deres militære tilstedeværelse, og tager tingene en offensiv drejning, må vi tage vores forholdsregler.«

Ingen kontrol med luftrummet

Skal Forsvaret have et afvisningsberedskab i Grønland, bliver det dyrt. Forsvaret råder hverken over jagerfly til afvisningsberedskab i Grønland, et luftoperationscenter til ledelse af et afvisningsberedskab eller det fornødne kommunikationssystem til at understøtte et afvisningsberedskab.

Faktisk er Forsvaret slet ikke i stand til at opdage russiske kampfly, der trænger ind i grønlandsk luftrum, eftersom der ikke er nogen overvågning af luftrummet, konstaterede en arbejdsgruppe under Forsvarsministeriet i en analyse af opgaveløsningen i Arktis i 2016.

Misforholdet mellem Grønlands stigende internationale betydning og Forsvarets manglende evne til at håndhæve dansk suverænitet i området er i Berlingske blandt andet blevet kritiseret af Hans Peter Michaelsen, major og militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

184 gange siden 2013 har danske kampfly afvist russiske kampfly eller bombefly, som har bevæget sig ind i eller tæt på dansk luftrum.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)

»Vi kan jo ikke tolerere krænkelser af det danske territories luftrum. Vi er nødt til at hævde vores suverænitet, ligesom vi er det i Danmark og i Østersøen, når vi oplever russiske krænkelser«


Tiltagende dårlig stemning

Forsvarets Efterretningstjeneste har i sin seneste risikovurdering påpeget, at Rusland aktuelt føler sig truet af vestlige aktiviteter i Arktis, ikke mindst af amerikanske planer om at investere massivt i grønlandske lufthavne.

Rusland har i løbet af få år genopbygget seks arktiske baser med missiler og langtrækkende radarer – og vil ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste med al sandsynlighed fortsætte militariseringen af det arktiske område.

Omvendt er de russiske tiltag en væsentlig drivkraft for, at flere andre arktiske kyststater ligeledes styrker deres militære kapaciteter, konstaterer efterretningstjenesten.

»Samarbejdet med Rusland har hidtil fungeret ret godt, fordi opgaven i Arktis primært har været en redningsopgave. Men vi kan nu se, at der bliver isfrit over Arktis, og Forsvarets Efterretningstjeneste har konstateret, at Rusland er begyndt at bygge baser på nordkysten. Det er klart, at når det tidligere uigennemtrængelige farvand åbner sig, så har Rusland en interesse i at beskytte dette område,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Rettet: Det fremgik tidligere af artiklen, at russiske fly 184 gange er blevet afvist i dansk luftrum. Det er rettet til, at de russiske fly 184 gange er blevet afvist i eller tæt på dansk luftrum.