CIA's første bortførte fange kom fra Danmark

Stik imod officiel dansk politik sørgede CIA for at fange ham, da han i september 1995 tog på besøg i Kroatien. CIA sendte ham til Egypten, hvor han formentlig blev henrettet.

Den allerførste fange, den amerikanske efterretningstjeneste CIA tog i sit stærkt omdiskuterede fangeprogram, var en egyptisk mand med politisk asyl i Danmark. Det fortæller flere tidligere chefer i CIA og den amerikanske centraladministration.
»Vi anså ham for en farlig terrorist«, siger Michael Scheuer, der som chef i CIA udviklede fangeprogrammet, til Politiken.

Programmet går i dag ud på at tilbageholde formodede terrorister og flyve dem til fængsler, hvor de under tortur eller torturlignende former bliver udsat for lange forhør. Men programmet startede allerede i 1995 under præsident Bill Clinton.

Tilbage i 1995 koncentrerede CIA sig i første omgang om at få fanget den egyptiske mand Abu Talal, der havde politisk asyl i Danmark.

Han var højtplaceret i den egyptiske terrororganisation al-Gama'a al-Islamiya og blev anset som en trussel mod både Egypten og USA. Egypten havde forsøgt at få ham udleveret, men det nægtede Danmark, fordi de egyptiske myndigheder havde dømt ham til døden.

Stik imod officiel dansk politik sørgede CIA for at fange ham, da han i september 1995 tog på besøg i Kroatien. CIA sendte ham til Egypten, hvor han formentlig blev henrettet.

Hidtil har skiftende danske regeringer benægtet, at de har kendt til CIA's hemmelige fangeprogram. Men Michael Scheuer og andre tidligere chefer i CIA og den amerikanske centraladministration siger, de finder det givet, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) i 1995 blev orienteret om aktionen mod Abu Talal.

»Jeg kan ikke forestille mig nogen situation, hvor vi ikke ville have fortalt Danmark det«, siger Michael Scheuer til Politiken.

Efter 11. september 2001 fik CIA's fangeprogram en endnu mere central rolle i krigen mod terror. Efterfølgende har den danske regering kritiseret USA for at tilsidesætte menneskerettighederne, fordi CIA har anvendt tortur under forhørene og holdt fanger tilbage i måneder og år uden at stille dem for en dommer.

Men samtidig med at Danmark og andre europæiske lande løbende har kritiseret USA, har deres efterretningstjenester ifølge den nuværende øverste chef for CIA, Michael Hayden, de sidste fem år arbejdet tæt sammen med CIA om at forhøre fangerne.

Michael Hayden holdt i marts i år en tale til EU-landenes ambassadører i Washington, hvor han sagde, at CIA havde givet »tusindvis af rå efterretningsrapporter fra CIA-tilbageholdte« til efterretningstjenesterne i EU-landene, og at CIA havde skaffet »hundredvis« af svar på de spørgsmål, efterretningstjenesterne i EU havde stillet til de tilbageholdte.

PET ønsker ikke at udtale sig, mens udenrigsminister Per Stig Møller (K) understreger, at han ikke er blevet forelagt oplysninger om, at »der skulle være foregået ulovligheder på dansk territorium«.

Derimod kræver Lars Norman Jørgensen, leder af Amnesty International i Danmark, nu en undersøgelse af, hvad danske myndigheder har vidst om CIA's fangeprogram helt tilbage til 1995.

»Det skal klarlægges, om Danmark indirekte har deltaget i CIA's fangeprogram og dermed i krænkelser af menneskerettighederne«, siger han til Politiken.

Kilde: Politiken