Christmas-Møller splitter de Konservative

Flere end hver tredje konservative vælger viser »sympati« for, at den fyrede, politiske ordfører, Pia Christmas-Møller, har forladt den konservative folketingsgruppe, og generelt er de Konservative splittede i synet på ledelsens håndtering af sagen.

Mens Pia Christmas-Møller har været noget nær isoleret på Christiansborg, har mange af de konservative vælgere forståelse for hendes beslutning om at gøre oprør mod den konservative ledelse.

Hver tredje af de 443 adspurgte konservative i en webmåling fra Gallup mener, at ledelsen begik en fejl, da man fyrede den politiske ordfører, og hver tredje er i tvivl.

Samtidig har hele 38 pct. »sympati« for Pia Christmas-Møllers beslutning om at forlade folketingsgruppen, selvom stort set alle er enige om, at det svækker regeringen, at Pia Christmas-Møller nu som løsgænger i Folketinget sidder på det yderst afgørende mandat nummer 90, der er nødvendigt for at sikre regeringen flertal i sager, hvor oppositionen stemmer imod.

Selv ønskede Pia Christmas-Møller i går ikke at kommentere tallene, men hendes kampagneleder under valgkampen og konservativ næstformand i Rudersdal, Christian Fischer Trollo, glæder sig over den relativt store opbakning.

»Jeg har set det, hun har oplevet, på nært hold, men det er et imponerende højt tal, synes jeg. Det at løbe fra sin post lige efter et valg, det »kan man principielt bare ikke«, men folk forstår måske, hvad hun har været udsat for,« siger Christian Fischer Trollo:

»Jeg tror, der kan være en del sympati for hendes ønske om at turde tage debatterne i fuld offentlighed, og jeg tror, der er langt imellem dem, der vil sige, at hun ikke er ægte konservativ. Hun har jo ikke trukket sig af politiske årsager, men fordi hun har været utilfreds med ledelsen.«

Formand: Det rigtige
Gruppeformand i den Konservative gruppe, Helge Adam Møller, der var dybt involveret i den konflikt, der førte til, at Pia Christmas-Møller i sidste ende forlod gruppen mener, at det må være »rart« for Christmas-Møller, at lidt over en tredjedel af de adspurgte har sympati, for det hun har gjort.

Men det giver ikke i nævneværdig grad stof til eftertanke i ledelsen.

»Det havde selvfølgelig været rarere, hvis 100 pct. bakkede os op, og det er da altid spændende at høre, hvad folk, der sidder udenfor, siger, men det kan man ikke lade sig diktere af,« siger Helge Adam Møller.

Uanset vælgernes dom føler han sig overbevist om, at man har gjort det rigtige.

»Det er klart, at andre måske havde håndteret det på en anden måde, men en ledelse må håndtere de enkelte sager, som de finder det er bedst, på baggrund af det kendskab de har til de enkelte personer. Og det er det, man har gjort,« siger han.

Gallup-målingen viser desuden, at opbakningen til Bendt Bendtsen er ganske beskeden. Blot lidt flere end hver anden konservativ mener, at Bendtsen er den rette til at lede partiet ved næste valg.

Blandt de utilfredse konservative foretrækker 54 pct. i stedet justitsminister Lene Espersen, som de mener vil kunne skaffe flest mandater til partiet, mens 30 pct. peger på klimaminister Connie Hedegaard, der betragtes som den mest visionære.

Størstedelen af de vælgere, der ønsker en anden leder end Bendt Bendtsen, at mener dog fortsat, at Bendtsen er den bedste til at bevare roen i partiet, der i 90erne led under blodige fløjkrige.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Bendt Bendtsen.