Christianshavns udskældte højhuse forkortes

Efter et tiår med politiske slagsmål, tusindvis af protester og finanskrise bliver der nu bygget på Krøyers Plads. Planerne om højhuse på 55 meter er skåret ned til 24 meter.

Modelfoto af det planlagte højhusbyggeri tiltænkt Krøyers Plads på Christianshavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med noget nær ti års forsinkelse går et af hovedstadens mest omstridte byggeprojekter snart i gang på Krøyers Plads på Christianshavn.

Her har byggekoncernen NCC indledt salget af 38 eksklusive lejligheder i en 24,5 meter høj bygning, som dermed er barberet ned til under halv højde i forhold til det oprindelige forslag fra 2003.

Dengang vandt hollandske Erick van Egeraat en konkurrence med sine ideer om at bygge seks boligtårne i op til 55 meters højde. Projektet var inspireret af kanalhuse i hans hjemland og vakte stor opstandelse i København - mest fordi husene var markant højere end de øvrige bygninger på Christianshavn.

Der var masser af debat, og 14.000 borgere skrev under på en protest, som også forplantede sig til Borgerrepræsentationen. Resultatet blev, at byggeplanerne blev stemt ned med stemmerne 28-23 i foråret 2005 - til stor glæde for græsrodsorganisationen Københavnere mod Fejlplacerede Højhuse.

Nyt flertal

NCC satte derefter tre tunge arkitekter - Henning Larsen, Kim Utzon og fremstormende Bjarke Ingels - til at komme med et nyt bud på Krøyers Plads. Med deres forslag faldt byggehøjden til 29 meter.

Men i mellemtiden var vinden vendt på rådhuset. Her var flertallet imod Egeraat-projektet forsvundet ved 2005-kommunalvalget i 2005.

Nu burde NCC holde fast i det første projekt, lød de politiske meldinger, som dog ikke huede byggekoncernen. Økonomien hang ikke længere sammen i det stærkt upopulære forslag, og NCC havde brugt en del millioner på det nye projekt. Dermed var situationen fastlåst, vi fik boligkrise og finanskrise, og København fik som udløber af striden en højhusfri zone i Indre By.

Alle gode gange tre

Sidste år lancerede NCC så et tredje forslag, denne gang fra tegnestuerne Vilhelm Lauritzen og COBE og kun på godt 24 meter.

Forslaget blev uden større sværdslag godkendt på rådhuset i forsommeren, men trods en mere end halveret højde får det en i bedste fald lunken modtagelse af Københavnere mod Fejlplacerede Højhuse.

»Med 250 er bebyggelsesprocenten høj, og da der ikke er bopælspligt, får vi en ret forkrampet plads med meget byggeri og få mennesker. Bygningen rager lige lidt over de øvrige bygninger, men kan da ikke ses fra hele Chris­tianshavn,« siger talsmand Knud Josefsen.

Det nye NCC-forslag omfatter en bygning med 38 lejligheder med forventet indflytning i 2014. Boligerne varierer i størrelse fra 138-257 kvadratmeter og har fået det særlige svane-miljømærke i kraft af et særligt lavt energiforbrug. NCC planlægger desuden to kontorhuse på grunden.

Ritt Bjerregaard: Det er et politisk spil

Ritt Bjerregaard, Københavns frontfigur fra 2006-09, tillægger hverken de mange underskrifter eller folkelige protester stor reel betydning i striden om Krøyers Plads og andre højhuse.

»Der var en mærkelig politisk situation på rådhuset, og partierne brugte kun protes­terne, når det passede ind i deres spil,« siger den tidligere overborgmester.

Hendes valgløfte fra 2005 om billige boliger bliver ikke indfriet på Krøyers Plads. NCC udbyder nemlig de 38 lejligheder med havneudsigt til fra 4,9 mio. kr. til 17 mio. kr.