Christianitter ser til, mens hashsalget stiger: »Det er ret håbløst«

I månederne efter rydningen af Pusher Street i september blev der kun solgt det hash, som pusherne kunne have i lommerne. Dengang vurderede christianitterne, at salget var blevet reduceret med 90 procent. Den tid er forbi.

Arkivfoto: Christiania og christianitterne ryder fredag formiddag d. 02.09.2016 pusherstreet - på eget initiativ. Det skete i kølvandet på skudepisoden som fandt sted sent onsdag aften hvor to politibetjente og en civil blev ramt (Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2016). Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

»Hash – Joints. Det er her, I behøver ikke gå længere!«

Råbet kommer fra en hætteklædt mand med ansigtet tildækket, så kun øjnene er synlige. Han står i den ene ende af Pusher Street på Christiania og forsøger på både dansk og gebrokkent engelsk at lokke kunder til.

Ned gennem gaden har flere pushere taget opstilling ved borde-bænke-sæt, hvorpå de har placeret store, sorte affaldssække og sportstasker med deres varer. Der er sat læhegn op flere steder og midt ned gennem gaden placeret olietønder med ild, for at give lidt varme denne kolde januardag.

Siden christianitterne 2. september sidste år tog konsekvensen af et voldsomt skyderi på fristaden, hvor tre personer blev såret - heraf en betjent alvorligt - og ryddede hashboderne, er vilkårene for pusherne blevet markant værre.

Christianitterne opfordrede i samme forbindelse til, at man købte sit hash et andet sted, og indførte en politik om, at der kun måtte sælges det hash, som pusherne kunne have i lommerne. Det førte til et markant reduceret salg, der i oktober var helt nede på 10 procent sammenlignet med før skudepisoden. Det fortalte talsmand for Christiania Ole Lykke dengang til Berlingske.

Men siden er der sket et skred, og selvom de permanente boder stadig ikke er etableret, går udviklingen i Pusher Street nu i den forkerte retning, fortæller talsmanden.

»Hashhandlen er vokset pænt siden september. Det er vokset ud af lommerne igen, det er helt sikkert,« konstaterer Ole Lykke, der betegner udviklingen i gaden som »trist«. Han understreger dog også, at salget ikke er oppe på samme niveau som før rydningen.

»Billedet er, at der er kommet en masse nye pushere ind, og at de ikke kun sælger en klump fra lommen. Det er begyndt at vokse igen til et større udbud.«

Salget fra affaldssække og sportstasker er også noget, Københavns Politis enhed på fristaden, Taskforce Pusher Street, har noteret sig. Men om salget er steget, vil Dannie Rise, leder af taskeforcen, ikke svare på.

»Du får mig ikke til at svare på det af den simple årsag, at jeg simpelthen ikke kan, fordi de ikke afleverer regnskaber. Jeg kan kun konstatere, at der bliver solgt derude, og der bliver solgt i et omfang, så der stadig er rigtig, rigtig mange kunder, der kommer derud,« siger han.

Nyt persongalleri

Langt størstedelen af pusherne i gaden i dag er ifølge både politi og christianitter folk, der kommer udefra, og som har relation til det organiserede kriminelle miljø i København.

Persongalleriet er relativt nyt for politiet, og det skyldes ifølge Dannie Rise, at en stor andel af de faste pushere er blevet anholdt og varetægtsfængslet.

»Det er folk, de (organiserede kriminelle, red.) må finde ude i byen, og som for et eller andet beløb, vil risikere at politiet kommer uanmeldt og gør, hvad de kan for at sætte dem i fængsel,« siger han.

I 2016  blev 167 personer ifølge Københavns Politi anholdt og varetægtsfængslet i Pusher Street.

Denne kolde januardag er pusherne i gaden alle gemt bag huer og tørklæder, så man kun kan se deres øjne. Salget skjuler de dog ikke.

»Hash, skunk, joints,« råber en pusher, som var han en anden grønthandler, der skal lokke kunder til sin stand. Og som et ekko gjalder ordene ned gennem gaden, hvor andre pushere bruger samme taktik for at gøre opmærksom på deres varer.

Grænsen går ved permanente boder

Selvom udviklingen i Pusher Street generer flere christianitter, har beboerne på fristaden ifølge Ole Lykke »ikke gjort særlig meget« som reaktion på det åbenlyst stigende salg.

»Vi føler, det er ret håbløst. Vi skabte et momentum, som vi håbede, politikerne ville gribe fat i. I stedet fik vi krav om overvågning, lamper, åbne indgange, og hvad ved jeg,« siger han.

I kølvandet på skyderiet og rydningen af gaden sidste år har politiet været markant til stede på fristaden. Der blev opsat gadebelysning og synlige overvågningskameraer i og omkring Pusher Street - hvoraf sidstnævnte dog af flere omgange blev pillet ned af utilfredse christianitter - og der blev arrangeret en tryghedsvandring rundt i området.

Alligevel er salget steget, og sidst i oktober blev endnu en person skudt på fristaden - denne gang i benet og vedkommende var uden for livsfare.

Den triste udvikling får Ole Lykke til igen at efterlyse handling på politisk niveau. Konkret opfordrer talsmanden til et forsøg, hvor salg af hash legaliseres. Det ansøgte Københavns Kommune i december om at få lov til gennem et tre-årigt forsøg med legalt salg af hash.

Dengang fortalte gruppeformand for Enhedslisten i København, Rikke Laurtizen, til Ritzau, at formålet er at dæmme op for hovedstadens problemer med hashmarkedet. Sundhedsministeriet bekræfter at have modtaget ansøgningen og oplyser, at regeringen ingen planer har om at lovliggøre salg af hash.

Kommunen har flere gange tidligere søgt om at lave forsøget, men uden held, senest i 2014.

Ole Lykke, nogen vil nok tolke jeres henstilling til politisk handling som ansvarsfralæggelse. Er det ikke det?

»Skal vi lave civile anholdelser, eller hvad skal vi gøre? Man kan ikke kræve af en befolkning, at den skal lave civil ulydighed. Specielt ikke når det er en forbrydelse uden ofre, og når vi er dybt uenige om, om det overhovedet er en forbrydelse. Det kan vi jo ikke. Man kan jo heller ikke bede folk i Nørrebroparken om at lave civile anholdelser, fordi der står nogen og sælger hash i parken.«

»Hvis der bliver bygget permanente boder, så tror jeg, det er der, vi sætter grænsen,« lyder buvurderingenddet fra Ole Lykke.

Sammen med flere andre christianitter deltager han i en såkaldt Hampehøring på fredag, hvor hashhandlen i Pusher Street blandt andet er på dagsordenen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).